Ziua internațională a cocktailurilor – 24 martie
SĂRBĂTOARE. Ziua internațională a cocktailurilor, care are loc în fiecare an pe 24 martie, celebrează băuturile alcoolice gustoase pe care am ajuns să le cunoaștem și să le iubim.
Cocteilurile ne amintesc de vacanțele pe plajele cu nisip, de relaxarea la piscină sau pur și simplu de ieșirile de vineri seara cu fetele… sau băieții. Apropo, știați că, deși în prezent cocktailurile sunt adesea numite “băuturi pentru fete”, înainte nu era bine văzut ca femeile să le bea?
ISTORICUL ZILEI COCKTAILURILOR
Ziua interațională a Cocktailului a fost creată de sărbătoritul Jace Shoemaker-Galloway ca o zi distractivă pentru a sărbători o băutură distractivă.
În mod tradițional, cocktailurile erau un amestec de băuturi spirtoase, zahăr, apă și bitter, iar unele băuturi amestecate din zilele noastre se conformează în continuare acestui lucru, cum ar fi cocktailul Old Fashioned Whiskey, cocktailul Sazerac și cocktailul Manhattan.
Mulți oameni cred că cocktailurile sunt originare din SUA. Deși acest lucru este parțial adevărat, cocktailurile au fost inspirate de fapt de punch-urile britanice din secolul al XVIII-lea. Punch-urile britanice erau niște boluri mari de băuturi spirtoase amestecate cu suc de fructe, condimente și alte arome.
Nimeni nu este exact sigur cine a creat primele cocktailuri, dar lumea le este mai mult decât recunoscătoare. Ceea ce se știe este că, prin anii 1860, a început să câștige popularitate. Cocteilurile au devenit deosebit de populare mai ales după ce alcoolul a fost interzis în Statele Unite între 1920 și 1933, în mod ironic.
Speakeasies au început să vândă băuturi alcoolice de calitate inferioară, deoarece era mai ușor de produs în mod ilicit. Apoi au început să adauge miere, suc de fructe și alte arome pentru a masca gustul neplăcut al acestui lichior, permițându-le clienților să bea mai repede, ceea ce era foarte important în cazul unui raid.
Epoca industrială a avut o contribuție majoră la evoluția cocktailurilor, odată cu producerea gheții. Înainte de Era Industrială, nu exista o modalitate eficientă de a face blocuri de gheață și de a le împiedica să se topească.
În anii ’90, un grup de barmani de la celebrul Rainbow Room din New York a readus cultura clasică a cocktailurilor și a respectat standarde stricte de calitate. Astăzi, există o cultură a cocktailurilor substanțială în arta mixologiei, care se bazează pe cocktailurile tradiționale, dar folosește ingrediente noi și arome complexe.