Ziua Pământului 2024: cum este sărbătorită în acest an?

EVENIMENT. În fiecare an, pe 22 aprilie, sute de milioane de oameni din întreaga lume sărbătoresc Ziua Pământului, un eveniment consacrat inaugurat acum mai bine de 50 de ani. Senatorul Gaylord Nelson din Statele Unite ale Americii a fost inițiatorul acestei sărbători în 1970, cu speranța de a atrage atenția lumii asupra indiferenței față de mediu.
Inițial, aproximativ 20 de milioane de americani, inclusiv tineri și foarte tineri, au participat la diverse evenimente organizate cu ocazia acestei zile, iar de atunci, Ziua Pământului a crescut în popularitate și a fost sărbătorită de sute de milioane de oameni din întreaga lume.
Deși ideea Zilei Pământului circula încă din 1970, data oficială de sărbătorire a fost stabilită abia în 2009, printr-o declarație a Organizației Națiunilor Unite, care a fixat-o pe 22 aprilie.
Începând din 2017, NASA a lansat un site unde oamenii pot „adopta” părți ale planetei și pot contribui direct sau indirect la revitalizarea mediului înconjurător în Ziua Pământului.
În 2024, tema predominantă este „Planeta versus Plasticul”, iar evenimentele organizate în întreaga lume sunt axate pe reducerea consumului de plastic. În România, Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman” din Dolj va găzdui programe dedicate protecției mediului, inclusiv prezentări, dezbateri și proiecții de filme documentare.
Specialiștii recomandă implicarea în acțiuni precum plantarea de copaci, participarea la campanii de curățenie a zonelor poluate și adoptarea alternativelor la plastic, cum ar fi folosirea pungilor și plaselor din materiale textile naturale în locul celor din plastic.