INTENȚIE – Două terenuri de tenis de câmp din Parcul Municipal din Târgu Mureș, acoperite cu un balon presostatic de… 300.000 de euro

EXORBITANTA INVESTIȚIE. Municipalitatea Târgu Mureș vrea să acopere două terenuri de tenis de câmp din Parcul Municipal, unul cu suprafață din zgură și celălalt cu suprafață din tartan. Soluția tehnică considerată potrivită este acoperirea celor două terenuri cu un balon presostatic pe structura metalică, care va avea suprafața de 33 metri (lățime) x 36 metri (lungime), cu o înălțime maximă (la coamă) de 15 metri.

 

De asemenea, pe toată lungimea balonului se va monta o tribună din structură metalică, cu lățimea de 3 metri. Lucrarea ar costa aproape 300.000 de euro (respectiv 1.399.897 lei, din care partea de construcții și montaje este estimată la 1.263.200 lei) și ar urma să fie finanțată din bugetul orașului.

 

Să comparăm estimarea financiară a Primăriei Târgu Mureș, 1,4 milioane de lei, cu o investiție similară, demarată la sfârșitul toamnei anului trecut, în octombrie 2018, în Bârlad. Acolo s-a realizat tot așa, acoperirea unui teren de tenis de câmp cu balon presostatic (lucrarea a efectuat-o o firmă din Brașov).

 

Caracteristicile tehnice ale lucrării din Bârlad sunt similare cu cele din Târgu Mureș, respectiv balonul are aceeași lungime (36 metri), lățimea e jumătate (16 metri), pentru că s-a acoperit un singur teren, dar lucrarea a prevăzut instalarea unui generator de 250 kW, care asigură extinderea atunci când se va construi și al doilea teren. La Bârlad, balonul are o înălțime de 11 metri și o suprafață construită de 668 metri pătrați, este acoperit cu o membrană, inclusiv partea de tribună, și constructorul a oferit o garanție de 10 ani.

 

În Bârlad, lucrarea (cu tot cu avize, proiect tehnic și execuție) a costat 351.000 de lei. Adică cu 1.000.000 de lei mai puțin. Adică, un sfert din cât se vrea să se plătească în Târgu Mureș. Atât am vrut să vă anunțăm. Game, set și meci.

 

P.S. Ce urmează? Consilierii locali târgumureșeni vor fi momiți să voteze aprobarea Studiului de Fezabilitate şi a indicatorilor tehnico-economici pe care i-am anunțat în scriere (proiectul fiind înaintat de directorul Serviciului Public de Utilități Municipale, Mircea Moldovan). Practic, de aia există scrierea asta. Să fie informați aleșii și să nu motiveze că n-au știut, că nu s-au priceput, că au fost induși în eroare…

 

Andrei TUDORAN

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare