1 milion de păsări de apă vor fi salvate anual. Muniția cu plumb a fost interzisă la vânătoare în zonele umede din întreaga Uniune Europeană

INTERZIS. De ieri, 15 februarie, utilizarea muniției cu plumb la vânătoare în zonele umede este interzisă în toate cele 27 de țări ale Uniunii Europene, precum și în Islanda, Norvegia și Liechtenstein. Decizia a fost votată în 2021 de către Comisia Europeană, iar țările din spațiul comunitar au avut la dispoziție o perioadă de doi ani în care să se pregătească pentru această schimbare.

Astfel, în zonele umede sau pe o rază de 100 de metri în vecinătatea acestora este interzisă activitatea de vânătoare cu muniție cu plumb. Zonele umede cuprind: mlaștini, bălți, turbării sau lacuri, naturale sau artificiale, permanente sau temporare, cu apă stagnantă sau curgătoare, dulce, salmastră sau sărată, inclusiv zone marine în care adâncimea apei la reflux nu depășește șase metri.

Conform datelor publicate de Comisia Europeană, în urma partidelor de vânătoare zonele umede au fost poluate cu 4– 5 mii de tone de plumb anual, cu toate că există alternative la prețuri competitive, cum ar fi alicele din oțel sau din aliaje care nu au un astfel de efect asupra păsărilor.

În România, potrivit estimărilor realizate de Societatea Ornitologică Română (SOR), activitatea de vânătoare a poluat anual natura în medie cu 63 de tone de plumb.

Interzicerea folosirii muniției cu plumb în zonele umede din întreaga Uniune Europeană este un pas important în conservarea naturii, iar efectele sunt benefice atât pentru păsări, cât și pentru oameni. Această decizie contribuie la creșterea calității și conservării habitatelor naturale în Europa. Ne bucurăm pentru intrarea în vigoare a regulamentului și facem apel către Guvern să ia măsuri care să implementeze aplicarea interdicției și pe teritoriul României”, a declarat directorul executiv al SOR, Dan Hulea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare