1 Noiembrie- Ziua Radioului Național

SĂRBĂTOARE. Pe 1 noiembrie 2023, sărbătorim ziua radiofoniei naționale și rememorăm momentele cheie din istoria sa bogată. Radio-ul, unul dintre cele mai influente mijloace de comunicare din lume, a avut un impact semnificativ asupra culturii, informației și divertismentului. Această dată este specială pentru România, deoarece în urmă cu mai bine de un secol, în 1928, primele cuvinte au fost transmise în eter la Radio București.

La data de 30 octombrie 1928, la orele 17:00, a avut loc inaugurarea postului național de radio, și primul apel, “Alo, Alo, aici Radio București, România”, a fost rostit. Profesorul Dragomir Hurmuzescu, promotorul radiofoniei românești, a fost persoana care a lansat primele cuvinte pe frecvențele radio. Cu această ocazie, un recital de versuri compuse de Horia Furtună a fost susținut, iar în acele versuri, Radio Românesc era definit ca “Un suflet nou.”

Profesorul Dragomir Hurmuzescu a fost și Președinte al Consiliului de Administrație al Societății de Difuziune Radiotelefonică, nou-înființată. La început, Radio România avea doar 17 angajați și emitea doar câteva ore pe zi, cu un program format din știri, muzică de dans și muzică clasică, precum și buletine meteorologice. Cu trecerea timpului, emisiunile au devenit mai diverse, acoperind subiecte culturale, umoristice și muzică clasică. Printre acestea se numără “Ora copiilor,” “Ora veselă,” “Ora femeilor,” “Cronica muzicală,” “Cronica dramatică” sau “Poșta amatorilor.”

Victoria Mierlescu a fost primul actor invitat la microfon la 4 noiembrie 1928, susținând un recital de versuri. În plus, în data de 9 noiembrie 1928, revista “Radiofonica” și-a făcut apariția. Primul concert simfonic transmis în direct de Orchestra Radiodifuziunii Române a avut loc la 30 noiembrie 1928. La 8 decembrie 1928, a fost transmisă prima emisiune destinată femeilor.

Inițial, încă din 1925, existau discuții privind înființarea unui post de radio. În același an, a fost înființată Asociația Prietenilor Radiofoniei, condusă de profesorul Dragomir Hurmuzescu. În data de 13 septembrie 1925, a fost publicată prima revistă despre radiofonie, intitulată “Radio-Român.”

În iulie 1925, “Legea pentru instalarea și utilizarea stațiunilor și posturilor radioelectrice” a fost adoptată, stabilind monopolul statului asupra posturilor de emisie și de recepție radio. Regulamentul pentru aplicarea acestei legi, care prevedea înființarea unei societăți de difuziune pe acțiuni (cu 60% capital de stat și 40% capital particular), a fost aprobat în septembrie 1925.

La data de 15 decembrie 1925, a fost semnat decretul regal de aplicare a “Legii Radiofoniei”. Consiliul de Miniștri a aprobat înființarea Societății de Difuziune Radiotelefonică din România (actuala Societate Română de Radiodifuziune) la data de 22 decembrie 1927. Prima Adunare Generală a Societății de Difuziune Radiotelefonică a avut loc la data de 17 ianuarie 1928, când a fost aprobat statutul de funcționare și a fost ales primul Consiliu de Administrație. Aceasta a marcat începutul funcționării Societății Române de Radiodifuziune.

La 4 aprilie 1936, Societatea de Difuziune Radiotelefonică a devenit Societatea Română de Radiodifuziune. În 1956, Televiziunea Română a fost înființată și ulterior a fuzionat cu Radio România pentru a forma Radioteleviziunea Română.

Prin Legea nr. 41 din 17 iunie 1994, privind organizarea și funcționarea Societății Române de Radiodifuziune și a Societății Române de Televiziune, cele două entități au devenit “servicii publice autonome, de interes național, independente editorial.”

Începând cu anul 2012, ziua de 13 februarie este marcată ca Ziua Mondială a Radioului, proclamată de UNESCO în 2011 și instituită de Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite un an mai târziu. Această zi ne oferă o oportunitate de a sărbători radioul și contribuția sa la comunicare, cultură și divertisment în întreaga lume.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare