10 concepte filozofice pe care ar trebui să le cunoașteți! 1.Teoria ideilor a lui Platon

FILOZOFIE. Știați că filozofii au propus răspunsuri pentru multe dintre întrebările pe care ni le punem? Iată câteva concepte filozofice pe care toată lumea ar trebui să le cunoască:

Care este înțelesul vieții? Ce sunt binele și răul? Ce este dreptatea? Acestea sunt câteva dintre întrebările pe care filozofii și le-au pus de secole. Filosofia este un domeniu de studiu complex și fascinant, care poate părea uneori descurajantă pentru începători. Și, deși nu există niciun răspuns asupra căruia toată lumea să fie de acord, este totuși important să cunoaștem unele dintre cele mai fundamentale idei din filosofie.

De aceea ne propunem să prezentăm pe rând cele  zece concepte filozofice comune cu care toată lumea ar trebui să fie familiarizată, indiferent de mediul educațional.

Astăzi e vorba despre “Teoria ideilor lui Platon”

Platon a fost primul care a separat „lumea lucrurilor” de „lumea ideilor”. Potrivit lui Platon, ideea (eidos) este sursa unui lucru, prototipul său, realitatea de bază a oricărui obiect anume. De exemplu, „ideea de masă” poate fie să coincidă cu o anumită masă în realitate, fie să nu se potrivească. Dar „ideea de masă” și „masa concretă” vor continua să existe separat.

O ilustrare vie a împărțirii lumii în lumea ideilor și lumea obiectelor este faimosul mit platonic al peșterii, în care oamenii văd nu obiecte și alți oameni, ci doar umbrele lor pe peretele peșterii. În această metaforă, umbrele proiectate pe peretele peșterii corespund obiectelor individuale din lume, în timp ce obiectele ale căror umbre se află pe perete corespund ideilor – care sunt mai fundamentale și mai reale, în viziunea lui Platon.

Peștera pentru Platon este o alegorie a lumii noastre, în care trăiesc oamenii, crezând că umbrele de pe pereții peșterilor sunt singura modalitate de a cunoaște realitatea. Cu toate acestea, în realitate, umbrele sunt doar o iluzie. Totuși, din cauza acestei iluzii, este dificil pentru oameni să pună întrebări critice despre existența realității și să-și depășească „conștiința falsă”.

Dezvoltând ideile platonice, filozofii din vremurile de mai târziu au ajuns la conceptul de transcendent și de „lucru în sine”.

Urmăriți-ne în continuare pentru a afla celelalte concept filozofice, în zilele care urmează.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare