10 concepte filozofice pe care ar trebui să le cunoașteți – 10. Criză existențială: un concept filozofic contemporan

FILOZIFIE. Existențialismul, unul dintre principalele curente filozofice ale secolului XX, se concentrează pe unicitatea ființelor umane. Se mai numește și „filozofia existenței”. Precursorul existențialismului a fost filozoful danez Søren Kierkegaard. În secolul al XIX-lea, el a formulat pentru prima dată conceptul de „existență”, opunându-l „sistemului” idealistului german Hegel.
O criză existențială este un sentiment de anxietate asociat cu pierderea sensului vieții. Psihologi existențiali precum Irvin Yalom și Rollo May au studiat pe scară largă acest concept. În esență, aceasta criză existențială înseamnă pierderea sensului vieții.
O criză existențială poate fi provocată de o situație dificilă în lume, de incertitudine în sfera economică, de boala unei persoane dragi, de o întâlnire directă cu moartea sau de mari răsturnări de viață. Criză existențială este întotdeauna legată de modul în care o persoană își trăiește viața, cât de deplin și profund, și are loc fie atunci când această viață este amenințată – direct sau indirect, fie într-o situație în care o viață nu se potrivește persoanei care o trăiește.
Noțiunea de criză existențială a rezultat din prăbușirea sistemului de valori tradițional descris mai sus. Este generată de ideea că existența umană nu are nici un scop prestabilit, nici un sens obiectiv. Contravine nevoii noastre cele mai profunde de a crede că viața umană are valoare. Dar absența sensului inițial nu înseamnă pierderea sensului în general. Potrivit conceptului de existențialism, valoarea vieții se manifestă tocmai în modul în care o persoană se împlinește, în alegerile făcute de acesta și în acțiunile sale.