10 concepte filozofice pe care ar trebui să le cunoașteți – 2.Conceptul de introspecție

FILOZOFIE. Introspecția este o modalitate de a obține autocunoașterea în timpul căreia o persoană își observă reacția internă la evenimentele din lumea exterioară. Introspecția este motivată de o nevoie umană fundamentală de a se examina cu atenție pe sine, de a-și explica singuri de ce cred ceea ce cred și dacă există posibilitatea ca credința lor să fie greșită.
Fondatorul introspecției ca metodă de cercetare este educatorul și filozoful britanic John Locke, care, bazându-se pe ideile lui Rene Descartes, a subliniat că există doar două surse directe ale oricărei cunoștințe: obiectele lumii exterioare și cea umană. Minte. În această privință, toate faptele psihologice semnificative ale conștiinței sunt deschise studiului numai de subiectul cunoașterii în sine. Este posibil ca „albastru” pentru o persoană să nu fie deloc la fel cu „albastru” pentru alta.
Metoda introspecției ajută la urmărirea etapelor gândirii, descompune sentimentele în elemente și oferă o imagine completă a relației dintre gânduri și acțiuni. Introspecția ne învață să gândim mai abstract și mai larg, de exemplu, să percepem un „măr mare și roșu” ca o senzație de roșu, înlocuită de o impresie de unul rotund și o urmă de senzație gustativă. Dar nu intrați prea adânc în introspecție – concentrarea excesivă asupra urmăririi propriilor impresii poate stinge percepția realității.