10 concepte filozofice pe care ar trebui să le cunoașteți – 4.Teodicea: Încercarea de a-L justifica pe Dumnezeu

FILOZIFIE. Dacă lumea a fost creată după un plan superior, de ce există atâta absurditate și suferință în ea? Majoritatea credincioșilor, mai devreme sau mai târziu, încep să pună această întrebare. Teodicea vine în ajutorul celor disperați. Este un concept religios și filozofic conform căruia Dumnezeu este recunoscut necondiționat ca un bine absolut, de la care este înlăturată orice responsabilitate pentru prezența răului în lume.
Leibniz a creat această doctrină pentru a-l „justifica” condiționat pe Dumnezeu. Principala întrebare a acestui concept este: de ce nu vrea Dumnezeu să scape lumea de nenorociri? Răspunsurile posibile pot fi reduse la patru: fie Dumnezeu vrea să scape lumea de rău, dar nu poate, fie poate, dar nu vrea, fie nu poate și nu vrea, fie poate și vrea. Primele trei opțiuni nu se corelează cu ideea lui Dumnezeu ca Absolut, iar ultima opțiune nu explică prezența răului în lume.
Problema teodiceei apare în orice religie monoteistă în care responsabilitatea pentru răul din lume ar trebui teoretic atribuită lui Dumnezeu. În practică, asumarea răspunderii lui Dumnezeu nu este posibilă, deoarece religiile îl recunosc pe Dumnezeu ca un fel de ființă ideală care are dreptul la prezumția de nevinovăție.
Una dintre ideile principale ale teodiceei este că Dumnezeu a creat cel mai bun dintre toate lumile posibile și, prin urmare, numai cele mai bune sunt adunate în ea, iar prezența răului în această lume este considerată doar o consecință a nevoii de diversitate etică. Recunoașterea teodiceei sau nu este o chestiune personală legată de credința cuiva, dar cu siguranță merită să explorezi conceptul.