10 septembrie – Cea mai amplă schimbare din istoria legii RCA

ASIGURĂRI. Aproximativ acum 3 luni, au fost publicate în Monitorul Oficial modificările aduse de către Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) Normei nr. 20/2017 privind asigurările auto din Romania.
 
Schimbările urmează să intre în vigoare începând cu data de 10 septembrie 2022 și pentru a evita o procedură de infringement începută deja, sunt de natură tehnică și vizează procedurile interne ale asiguratorilor, care, prin intermediul Comisiei Europene, au reușit să impună eliminarea oricăror bariere în stabilirea prețurilor.
 
Cel mai așteptat efect preconizat este ieftinirea asigurărilor RCA, urmând să avem prețuri diferite la polițele RCA în funcție de canalul de distribuție pe care acestea sunt vândute.
Noua Norma RCA va permite asiguratorilor să stabilească prețul final al asigurărilor RCA în funcție de cheltuielile pe care aceștia le au cu distribuția acestora.
 
Modificările aduse Normei nr. 20/2017 privind asigurările auto din Romania, vizează mai multe aspecte, nu doar mecanismul privind stabilirea prețului final al asigurării RCA. Constatarea amiabilă se va putea face și online fiind eliminata obligativitatea folosirii formularului tipărit. Aceasta se va putea face cu ajutorul unei aplicații care urmează sa fie pusă la dispoziție de Biroul Asiguratorilor de Autovehicule (B.A.A.R.) împreună cu asiguratorii care vând asigurări RCA.
 
Atunci când se completează formularul de Constatarea amiabila de accident in format electronic, datele completate și semnăturile olografe ale conducătorilor celor doua vehicule implicate în accident vor fi preluate de dispozitivul pe care se completează formularul.
 
O altă modificare de interes ar fi cea privind lipsa de folosința a autovehiculului urmare a unui accident rutier fiind vizată modalitatea în care persoana păgubita poate beneficia de mașină la schimb pe perioada reparației.
 
Persoana păgubită poate beneficia de o despăgubire pentru perioada în care nu își poate folosi mașina avariată, aceasta putând fi sub forma unei sume de bani pe care asiguratorul o oferă păgubitului sau prin oferirea unei mașini la schimb pe perioada reparației. Mașina de schimb va fi pusă la dispoziție de service-uri, în general, și plătită de asiguratorul RCA al șoferului vinovat.
 
Norma în vigoare are însă niște limitări cu privire la perioada pentru care păgubitul este îndreptățit la mașina de schimb, zilele în care acesta beneficiază de mașina la schimb nu mai sunt condiționate de alți factori ci doar de perioada în care se finalizează reparația.
 
Deci, pe lângă modificările sistemului de stabilire a tarifelor pentru asigurările RCA, care ar putea ajuta posesorii de autovehicule sa încheie un RCA ieftin, în anumite condiții, apar și alte îmbunătățiri ale legislației cu impact major asupra tuturor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ultimele articole

Articole Similare