11 nioembrie – Ziua Veteranilor din Teatrele de Operaţii

SĂRBĂTOARE. Astăzi este despre ei, despre cei care, prin curajul și profesionalismul de care au dat dovadă în misiunile internaționale la care au participat, au făcut ca România să fie apreciată pretutindeni. Astăzi este despre ei, despre cei care sunt adevărați ambasadori ai României în lume!

După mai mult de patru ani de lupte tragice, în 11 noiembrie 1918 s-a încheiat Primul Război Mondial, o conflagrație ce a cuprins întreaga lume și a provocat zeci de milioane de morți și răniți.
Sfârșitul Primului Război Mondial a fost marcat de semnarea Armistițiului de la Compiègne, între Imperiul German și puterile Antantei.

Prin simbolistica oferită de această dată istorică, în anul 2014 a fost instituită prin Lege – Ziua Veteranilor din teatrele de Operații, pentru a recunoaște meritele personalului armatei participant la acțiuni militare și acordarea unor drepturi acestuia și urmașilor celor decedați.

Pentru țara noastră semnificația zilei de 11 noiembrie este completată de 11 noiembrie 2003, când a decedat primul militar român în teatrul de operații din Afganistan, slt. p.m. Iosif Silviu Pogorași.

“Prin simțul datoriei și profesionalismul manifestate pe câmpul de luptă, militarii noștri se bucură de respectul și aprecierea camarazilor din statele aliate și partenere. Le suntem recunoscători veteranilor din teatrele de operații pentru devotamentul lor, pentru că au pus pe primul plan apărarea valorilor democratice euro-atlantice și securitatea României. Totodată, aducem un pios omagiu celor care au căzut la datorie sub faldurile tricolorului românesc. Jertfa lor supremă nu va fi niciodată uitată”, a transmis Klaus Iohannis.

În mesajul preşedintelui României, au fost menţionaţi şi militarii care, în prezent, execută misiuni internaţionale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare