12 reguli de aur pentru un somn odihnitor: vindecarea trupului și a minții în Ziua mondială a somnului

SOMNUL. La 15 martie 2024, sărbătorim cea de-a 17-a ediție a Zilei Mondiale a Somnului, sub deviza “Echitatea Somnului pentru Sănătate Globală”, susținută de Societatea Mondială a Somnului. Evenimentul marchează conștientizarea disparităților sociale în accesul la un somn odihnitor și încurajează acțiuni pentru reducerea acestora.

Diferențele sociale și economice influențează în mod semnificativ calitatea și durata somnului pentru diferite grupuri și comunități de oameni. Aceste inegalități, subliniate în tema din acest an, nu sunt determinate de aspecte biologice, ci de condiții sociale, cum ar fi stigmatizarea minorităților etnice, religioase, sexuale sau a celor cu dizabilități.

Pe lângă promovarea conștientizării, World Sleep Day încurajează acțiuni concrete pentru a reduce aceste discrepanțe, precum implicarea medicilor în discuții despre problemele legate de somn cu toți pacienții și crearea unui mediu social și economic mai echitabil, care să faciliteze un somn odihnitor pentru toți.

În plus, cercetările recente continuă să sublinieze importanța somnului pentru sănătatea generală și identifică factori care pot afecta negativ calitatea acestuia. De exemplu, un studiu recent de la Universitatea Monash din Australia a arătat că un program neregulat de somn poate crește riscul de demență.

Institutul de Pneumoftiziologie Marius Nasta din București a elaborat 12 reguli de igienă a somnului, care includ stabilirea unei ore regulate de culcare și trezire, evitarea consumului de alcool și alimente grele înainte de culcare și crearea unui mediu de dormit adecvat.

Conform World Sleep Day, un somn bun este definit de durată, continuitate și profunzime, aspecte care contribuie la refacerea fizică și mentală a individului. Este esențial să promovăm în continuare conștientizarea și acțiunea în acest sens, pentru a asigura sănătatea și bunăstarea globală prin intermediul unui somn de calitate pentru toți.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare