13 august – Ziua Internațională a Prosecco-ului

CIN-CIN. Bucurați-vă de deliciul unei băuturi ușoare și spumante când sărbătorim Ziua Prosecco-ului!
Prosecco este un vin alb spumant care a devenit din ce în ce mai popular în ultimii ani, pe măsură ce tot mai mulți oameni îi descoperă gustul delicios și prețul accesibil.
 
Deși acest vin era practic necunoscut dincolo de granițele Italiei înainte de începutul secolului al XXI-lea, de fapt există de mulți ani. Prosecco vine cu o istorie mai lungă decât o cunosc majoritatea oamenilor din afara Italiei. De fapt, originile sale probabil datează de cel puțin 2000 de ani, până în 200 î.Hr., când romanii s-au referit pentru prima dată la acest vin alb regional ca „Puccino”.
 
Făcut din struguri cultivați în podgoriile din regiunea Prosecco din nord-estul Italiei, acest vin este similar cu șampania prin faptul că trebuie să fie cultivat în acea regiune pentru a fi etichetat cu numele Prosecco. Această regiune a Italiei, cu cel mai mare oraș Trieste, se află la granița cu Slovenia.
 
Vinurile Prosecco sunt de obicei făcute în mod Spumante, care este un vin spumant, sau ca Frizzante, care este un produs semi-spumant. Cea mai populară versiune a acestui vin este Prosecco DOC Spumante care are bule de lungă durată.
 
Aproximativ 5 la sută din vinurile Prosecco sunt făcute în mod Tranquillo, fără bule, dar aceste versiuni sunt rareori exportate și se găsesc de obicei doar în Italia.
 
Prosecco este similar cu șampania prin faptul că este un vin alb care este de obicei spumant și are un gust ușor. Cu toate acestea, procesele pentru a face fiecare dintre aceste vinuri sunt puțin diferite, făcând Prosecco un pic mai accesibil decât omologul său francez, șampania.
 
În timp ce șampaniei i se permite să treacă prin procesul de fermentație secundară individual în fiecare sticlă, în schimb, fermentația secundară a Prosecco are loc într-o cuvă mare, din oțel inoxidabil, înainte de a fi îmbuteliată. Datorită acestei diferențe, timpul de producție este mai scurt – de până la 30 de zile sau până la 9 luni pentru un produs de ultimă generație.
 
Este probabil că accesibilitatea Prosecco i-a adus popularitatea în ultimele două decenii, deoarece prețurile șampaniei interzic adesea multor oameni să-l savureze în mod regulat. Prosecco, pe de altă parte, oferă o mare parte din deliciul și bucuria unui vin alb spumant, dar fără acel preț prohibitiv.
 
Strugurii din care provine acest vin alb a fost numit inițial strugurii Prosecco, dar a fost redenumit în UE în 2009 pentru a deveni strugurii Glera. În ultimii ani, strugurii Glera au fost cultivați în multe locuri, altele decât această regiune de nord-est a Italiei, inclusiv Brazilia, Argentina, România și Australia.
 
Este important de reținut, totuși, că, deși nu poate fi numit de fapt „Prosecco” dacă este cultivat într-una dintre aceste alte țări, procesele și produsul rezultat pot crea rezultate foarte asemănătoare care pot fi savurate într-un mod similar.
 
Acum este timpul să învățați cum să sărbătorim toată bucuria pe care o implică Ziua Prosecco, iar Luca Giavi – directorul Consorțiului Prosecco DOC, ne menționează că în cazul în care suntem serviți în puburi/restaurante cu Prosecco din butoi: „Dacă Prosecco se vinde la robinet, atunci nu mai este prosecco; trebuie servit direct din sticlă”!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare