13 noiembrie – Ziua Limbii Maghiare / November 13, Magyar Nyelv Napja

SĂRBĂTOARE. Data de 13 noiembrie este sărbătorită în Bazinul Carpatic ca fiind «Ziua limbii maghiare», astfel că, minoritatea maghiară din România şi-a manifestat dorinţa de a se alătura acestei sărbători, prin desemnarea acestei zile, ca zi a limbii sale materne.

Alegerea datei nu este întâmplătoare. În anul 1844 în această zi a fost recunoscută limba maghiară ca fiind singura limba oficială din Ungaria, pe vremea aceea parte a Imperiului Habsburgic.

Propunerea legislativă a Uniunii Democrate a Maghiarilor din România privind declararea zilei de 13 noiembrie ca Zi a limbii maghiare a fost adoptată de Senat la 16 iunie 2015, fiind prima Cameră sesizată, şi de Camera Deputaţilor, în calitate de for decizional, la 13 octombrie 2015.

Decretul privind promulgarea Legii pentru instituirea Zilei limbii maghiare a fost semnat de preşedintele Klaus Iohannis, la 11 noiembrie 2015, iar Legea 279/2015 a fost publicată în Monitorul Oficial la 17 noiembrie 2015.

Limba maghiară, membră a familiei de limbi uralice, a fost scrisă fără întrerupere din secolul al XI-lea. În prezent, numărul vorbitorilor nativi de maghiară din lume este estimat la aproximativ 14-15 milioane.

În fiecare an, Ziua limbii maghiare oferă instituțiilor educaționale, științifice și culturale, mass-media și tuturor vorbitorilor implicați în îngrijirea limbii materne ocazia de a sărbători limba maghiară, de a organiza evenimente legate de păstrarea tradițiilor și de a lansa noi inițiative și mișcări.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare