14 august – Ziua Mondială a Șopârlelor: Curiozități fascinante despre aceste reptile
REPTILE. Pe 14 august, în fiecare an, se celebrează Ziua Mondială a Șopârlei, un prilej pentru a ne arăta aprecierea față de aceste fascinante reptile din ordinul Squamata și pentru a învăța mai multe despre ele.
Șopârlele sunt reptile cu sânge rece care trăiesc în diverse habitate terestre, de la păduri și deșerturi până la zone urbane. Modul lor de hrănire variază semnificativ între specii, unele fiind insectivore, altele omnivore sau carnivore.
Un aspect remarcabil este mecanismul de apărare al șopârlei de deșert cu coarne. Aceasta poate împroșca sânge din ochi până la o distanță de 1,5 metri atunci când este atacată de prădători mari, precum coioți sau vulpi. Sângele conține substanțe toxice cu un miros puternic, care descurajează atacatorii.
În prezent, sunt cunoscute peste 5.600 de specii de șopârle, unele dintre ele fiind pe cale de dispariție. Deși majoritatea șopârlelor nu sunt periculoase pentru oameni, există câteva specii veninoase, cum ar fi Dragonul de Komodo și monstrul Gila, care sunt bine cunoscute pentru veninul lor puternic.
Cele mai des întâlnite specii, inclusiv cele ținute ca animale de companie, nu au un venin suficient de puternic pentru a reprezenta o amenințare pentru oameni.