14 iunie: ziua mondială a donatorului de sânge

ANIVERSARE. Celebrată anual pe 14 iunie, Ziua Mondială a Donatorului de Sânge a fost instituită de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) în 2005. Aceasta are scopul de a crește conștientizarea nevoii de donare de sânge și de a mulțumi celor care salvează vieți prin donațiile lor.

Prima Zi Mondială a Donatorului de Sânge a avut loc în 2004, ceea ce face ca ediția din acest an să fie una aniversară, intitulată: „20 de ani de celebrare a donării: mulțumim donatorilor de sânge!”.

„Cea de-a 20-a aniversare a Zilei Mondiale a Donatorului de Sânge este o ocazie excelentă și oportună de a mulțumi donatorilor de sânge din întreaga lume pentru donațiile care au salvat vieți de-a lungul anilor și de a onora impactul profund al acestora atât asupra pacienților, cât și asupra donatorilor”, se arată într-un comunicat publicat pe site-ul Organizației Mondiale a Sănătății. „Este, de asemenea, un moment oportun pentru a aborda provocările continue și pentru a accelera progresul către un viitor în care transfuzia de sânge în condiții de siguranță să fie universal accesibilă”, se mai precizează în același comunicat.

În România, doar sub 2% din populație donează sânge, deși 37% din populație este eligibilă pentru donare, conform statisticilor. Cu o singură donare de sânge, pot fi salvate trei vieți.

În 2023, Patriarhia Română a fost recunoscută ca instituția cu cea mai mare contribuție la creșterea numărului de donatori de sânge din țară și unul dintre cei mai importanți sponsori ai centrelor de transfuzii din România.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare