14 noiembrie – Ziua Mondială a Diabetului

SĂNĂTATE. Ziua Mondială a Diabetului (ZMD) este una dintre cele mai ample campanii de conștientizare a diabetului la nivel mondial și este sărbătorită în fiecare an pe 14 noiembrie. Inițiată în 1991 de către Federația Internațională de Diabet (IDF) și Organizația Mondială a Sănătății (OMS), ZMD are ca obiectiv promovarea unei acțiuni concertate și coordonate pentru abordarea diabetului ca o problemă critică de sănătate la nivel global. Evenimentul adună o audiență globală de peste un miliard de oameni din peste 160 de țări, inclusiv România, cu scopul de a conștientiza necesitatea îngrijirii, educației și resurselor de sprijin pentru cei afectați de diabet.

Diabetul este o boală cronică netransmisibilă care apare atunci când pancreasul nu poate produce suficientă insulină sau când organismul nu răspunde eficient la insulină. Insulina este un hormon vital produs de pancreas, având rolul de a facilita trecerea glucozei din sânge în celule pentru a produce energie. Toți carbohidrații din alimente sunt transformați în glucoză în sânge, iar insulina contribuie la transferul acesteia în celule.

La nivel mondial, aproximativ 537 de milioane de adulți trăiesc cu diabet (unul din zece) și se estimează că acest număr va crește la 643 de milioane până în 2030 și peste 700 de milioane până în 2045.

Măsurile simple pentru un stil de viață sănătos s-au dovedit eficiente în prevenirea sau amânarea debutului diabetului tip 2. Pentru a preveni diabetul tip 2 și complicațiile asociate, fiecare persoană ar trebui să:

– Atingă și să mențină o greutate corporală normală;
– Fie activă fizic, angajându-se în cel puțin 30 de minute de activitate regulată, moderată în intensitate, în majoritatea zilelor;
– Mănânce alimente sănătoase, evitând consumul excesiv de zahăr și grăsimi saturate;
– Evite consumul de tutun, deoarece fumatul crește riscul de diabet și afecțiuni cardiovasculare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare