14 septembrie: Ziua Inginerului român

ISTORIE. La 1 octombrie 1864, a fost înființată “Școala de Poduri și Șosele, Mine și Arhitectură”, care la 30 octombrie 1867 a devenit “Școala de Poduri, Șosele și Mine”. La 1 aprilie 1881, instituția s-a transformat în “Școala Națională de Poduri și Șosele”, iar pe 10 iunie 1920 a apărut Școala Politehnica din București, organizată cu patru secții: Electromecanică, Construcții, Mine și Metalurgie, Secția Industrială. În noiembrie 1920, numele a fost schimbat în “Politehnica din București”, iar la 3 august 1948, s-a înființat Institutul Politehnic din București, care a reunit inițial patru facultăți. În anii următori, au fost înființate majoritatea facultăților existente astăzi. În 1992, Institutul Politehnic a devenit Universitatea Politehnica din București.

Primele încercări de organizare a asociațiilor inginerești în România au avut loc în a doua jumătate a secolului al XIX-lea, odată cu înființarea “Societății de Ingineri și Arhitecți” în 1876.

Prima societate a inginerilor, Societatea Politehnică, a fost constituită la 6 decembrie 1881, în prezența regelui Carol I, cu ocazia inaugurării primei căi ferate proiectate și realizate integral de ingineri români, Buzău-Mărășești. În 1918, la Iași, a fost înființată Asociația Generală a Inginerilor din România (AGIR). Cele două asociații au funcționat simultan până în 1949, când au fuzionat sub denumirea de Asociația Științifică a Tehnicienilor. Ulterior, numele s-a schimbat în Asociația Științifică a Inginerilor și Tehnicienilor (1951-1962) și Consiliul Național al Inginerilor și Tehnicienilor, activând sub această denumire până în decembrie 1989, conform www.agir.ro.

Cu prilejul Zilei Inginerului, pe 14 septembrie 2024, la Sala de ședințe a Bibliotecii Universității din Petroșani, se vor organiza discuții și schimburi de idei în cadrul unei mese rotunde.

Asociația Generală a Inginerilor din România (AGIR) a fost recunoscută oficial la 13 ianuarie 1990 și este membră a Federației Mondiale a Organizațiilor Naționale Inginerești (WFEO). Demersurile WFEO au dus la recunoașterea, în noiembrie 2019, de către UNESCO, a datei de 4 martie drept Ziua Mondială a Ingineriei pentru Dezvoltare Durabilă. Aceasta este singura zi internațională dedicată ingineriei, marcată pentru prima dată în 2020.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare