14 septembrie: Ziua Inginerului român
ISTORIE. La 1 octombrie 1864, a fost înființată “Școala de Poduri și Șosele, Mine și Arhitectură”, care la 30 octombrie 1867 a devenit “Școala de Poduri, Șosele și Mine”. La 1 aprilie 1881, instituția s-a transformat în “Școala Națională de Poduri și Șosele”, iar pe 10 iunie 1920 a apărut Școala Politehnica din București, organizată cu patru secții: Electromecanică, Construcții, Mine și Metalurgie, Secția Industrială. În noiembrie 1920, numele a fost schimbat în “Politehnica din București”, iar la 3 august 1948, s-a înființat Institutul Politehnic din București, care a reunit inițial patru facultăți. În anii următori, au fost înființate majoritatea facultăților existente astăzi. În 1992, Institutul Politehnic a devenit Universitatea Politehnica din București.
Primele încercări de organizare a asociațiilor inginerești în România au avut loc în a doua jumătate a secolului al XIX-lea, odată cu înființarea “Societății de Ingineri și Arhitecți” în 1876.
Prima societate a inginerilor, Societatea Politehnică, a fost constituită la 6 decembrie 1881, în prezența regelui Carol I, cu ocazia inaugurării primei căi ferate proiectate și realizate integral de ingineri români, Buzău-Mărășești. În 1918, la Iași, a fost înființată Asociația Generală a Inginerilor din România (AGIR). Cele două asociații au funcționat simultan până în 1949, când au fuzionat sub denumirea de Asociația Științifică a Tehnicienilor. Ulterior, numele s-a schimbat în Asociația Științifică a Inginerilor și Tehnicienilor (1951-1962) și Consiliul Național al Inginerilor și Tehnicienilor, activând sub această denumire până în decembrie 1989, conform www.agir.ro.
Cu prilejul Zilei Inginerului, pe 14 septembrie 2024, la Sala de ședințe a Bibliotecii Universității din Petroșani, se vor organiza discuții și schimburi de idei în cadrul unei mese rotunde.
Asociația Generală a Inginerilor din România (AGIR) a fost recunoscută oficial la 13 ianuarie 1990 și este membră a Federației Mondiale a Organizațiilor Naționale Inginerești (WFEO). Demersurile WFEO au dus la recunoașterea, în noiembrie 2019, de către UNESCO, a datei de 4 martie drept Ziua Mondială a Ingineriei pentru Dezvoltare Durabilă. Aceasta este singura zi internațională dedicată ingineriei, marcată pentru prima dată în 2020.