148 de ani de când a fost pusă piatra de temelie a Castelul Peleș

ISTORIE. Castelul Peleș, amplasat în Sinaia, este un remarcabil palat care a fost construit în perioada dintre anii 1873 și 1914. Inițiativa pentru acest edificiu deosebit a aparținut regelui Carol I al României, iar lucrările au fost realizate după planurile arhitecților Johannes Schultz, Carol Benesch și Karel Liman. Celebra clădire a fost ulterior decorată de renumiții decoratori J. D. Heymann din Hamburg, August Bembé din Mainz și Bernhard Ludwig din Viena.
Momentul de 10 august 1875 a marcat punerea primei pietre de temelie a acestui castel impresionant, sub care au fost îngropate mai multe monede de aur cu chipul regelui Carol I, constituite în primele monede românești de 20 de lei.
Aflat în proprietatea Familiei Regale a României, Castelul Peleș găzduiește în prezent Muzeul Național Peleș, conservând o semnificație culturală și istorică profundă.
Castelul Peleș reprezintă unul dintre cele mai de seamă repere istorice ale României, fiind unic în stil și având o valoare inestimabilă din punct de vedere istoric și artistic. Din această perspectivă, este considerat unul dintre cele mai importante monumente de acest tip din Europa, datând din a doua jumătate a secolului al XIX-lea.
Principele Carol I, ales domn al României în 1866, a fost inițial impresionat de frumusețea locurilor din Sinaia în timpul primei sale vizite în august acelui an. Deși această zonă era denumită Podul Neagului și reprezenta un mic sat de munte, Carol I a hotărât să construiască un castel într-o locație retrasă și pitorească: Piatra Arsă. În 1872, acesta a achiziționat un teren de 1000 de pogoane, iar în 1873 au început lucrările sub supravegherea arhitecților menționați anterior. În această perioadă, muncitorii au depus eforturi considerabile pentru a stăpâni elementele naturii, inclusiv cursurile subterane de apă și alunecările de teren.
După doi ani de eforturi ale celor 300 de muncitori implicați în construcție, în 1883, Castelul Peleș a fost inaugurat oficial. Acest palat a fost conceput de domnitor ca un “sediu” pentru noua dinastie și a fost amplasat strategic în Valea Prahovei, aproape de granița cu Austro-Ungaria din acea perioadă.
De-a lungul timpului, Castelul Peleș a devenit reședința de vară a familiei regale române, unde aceștia își petreceau o mare parte a anului, de obicei între luniile mai și noiembrie. În acest edificiu istoric au avut loc evenimente importante, precum Consiliile de Coroană din 1914 și 1925, care au decis chestiuni de politică națională.
Castelul Peleș a fost gazda multor personalități ilustre ale timpului, inclusiv scriitori, muzicieni, regi și regine. Vizita notabilă a împăratului Austro-Ungariei, Franz Joseph, în 1896, a avut o semnificație deosebită. Împăratul a fost profund impresionat de frumusețea și bogăția castelului și a realizat o serie de fotografii pentru a consemna momentul. În anul 1906, se anticipa o nouă vizită a împăratului în contextul celebrării a 40 de ani de domnie a regelui Carol I, ceea ce a determinat amenajarea unui apartament imperial în castel. Cu toate acestea, vizita lui Franz Joseph nu a avut loc.
Conform estimărilor, costurile pentru construcția și amenajarea Castelului Peleș au depășit suma de 16 milioane de lei-aur în perioada cuprinsă între 1875 și 1914.
Deși inițial a fost proprietatea privată a Familiei Regale a României, Castelul Peleș a fost naționalizat după lovitura de stat comunistă din 30 decembrie 1947, care a dus la abdicarea forțată a Regelui Mihai și la exilul său de 50 de ani.
După Revoluția din decembrie 1989, atât Castelul Peleș, cât și Pelișorul, au fost reintegrate în circuitul turistic. Din anul 1990, Pelișorul este deschis publicului pentru vizitare.
În 2006, guvernul român a anunțat retrocedarea Castelului Peleș Regelui Mihai I al României. După întoarcerea definitivă a Regelui și a familiei sale în țară în anul 1997, Castelul a fost retrocedat proprietarilor legali în urma unui proces îndelungat. Cu toate acestea, Regele a dorit ca palatul să continue să adăpostească Muzeul Național Peleș, funcționând ocazional ca loc pentru evenimentele semnificative cu impact național organizate de Familia Regală.
Spre deosebire de zvonurile care au circulat, Castelul Peleș nu a fost vândut către statul român pentru suma de 30 de milioane de euro după retrocedare.
Pe 10 mai 2016, în contextul Zilei Naționale a Independenței României, care a coincis cu cei 150 de ani de existență a Dinastiei Române, stindardul personal al Alteței Sale Regale Principesa Moștenitoare Margareta a României a fost arborat pe cel mai înalt catarg al castelului. Acest eveniment a marcat prima oară când acest simbol a fluturat de la alungarea Regelui în 1947.