15 august – Adormirea Maicii Domnului una dintre cele mai mari sărbători prăznuite de credincioşi

SĂRBĂTOARE. Pe 15 august, românii prăznuiesc Adormirea Maicii Domnului. Nu mai puțin de 2,2 milioane de români (dintre care 1,8 milioane de femei) își serbează onomastica în această zi. Numai că sunt voci care spun că NU este bine să urezi La mulți ani de Sfânta Marie Mare, ci de Sfânta Maria Mică.
 
Adormirea Maicii Domnului sau Sântămaria, este considerată cea mai veche și mai mare sărbătoare cu cruce roșie din calendarul ortodox închinată Sfintei Fecioare Maria. Aceasta este precedată de o perioadă de post de două săptămâni numit Postul Adormirii Maicii Domnului.
 
Perioada dintre 15 august, când este Sfânta Marie Mare, şi 8 septembrie, când se sărbătorește Sfânta Marie Mică, apare în popor sub denumirea de Între Sântămării. Conform tradiției, este perioada potrivită pentru semănăturile de toamnă.
 
Pe lângă semnificaţia religioasă a sărbătorii, în Transilvania şi alte regiunie ale ţării sunt cunoscute o serie de obiceiuri populare.
 
În Transilvania, există obiceiul ca femeile măritate să ducă la biserică, dis de dimineaţă, fructe din recolta de struguri şi de prune, dar şi miere, pentru a fi sfinţite de către preoţi şi împărţite apoi credincioşilor. De asemenea, fetele nemăritate culeg flori din grădină, pe care le duc la biserică, aşezându-le la icoane. În modul acesta, se crede că familiile acestora vor fi protejate de boli şi de necazuri.
 
Tot din această zi de sărbătoare, femeile însărcinate se roagă la Maica Domnului, pentru ca aceasta să le protejeze pe toată durata sarcinii şi să le ajute să nască prunci sănătoşi.
 
Din 15 august se deschide şi sezonul nunţilor, acesta ţinând până la intrarea în postul Crăciunului.
În ziua de Sfântă Mărie, ciobanii îşi coboară turmele de oi de pe munte, semn că anotimpul călduros este pe sfârşite.
 
Pe de altă parte, cei care aveau vii mari obişnuiau ca în această zi să tocmească pandurii care să păzească viile.
 
De asemenea, în această zi bărbaţii îşi schimbau pălăria cu căciula iar cei care erau observaţi că purtau în continuare căciulă erau ironizaţi.
 
Totodată în această zi de sărbătoare era interzis dormitul pe prispă sau scăldatul în apele râurilor spurcate de cerb.
 
Tot în această zi se organizau şi târgurile şi iarmaroacele de toamnă.
 
Totodată, la sărbătoarea Sfintei Marii se adună ultimele plante de leac, putându-se afla totodată cum va fi toamna ce se apropie şi se culeg flori care se pun la icoane şi care mai apoi sunt bune pentru vindecarea anumitor boli.
 
În părţile Moldovei această sărbătoare este considerată sărbătoarea „morţilor” iar cu această ocazie sunt pomeniţi toţi strămoşii plecaţi în lumea celor drepţi care au purtat numele Sfintei Fecioare.
 
În Maramureş, sărbătoarea religioasă are o mare însemnătate, iar tradiţiile şi obicieurile de Sfânta Marie Mare încă se păstrează. Sunt organizate procesiuni religioase spre mănăstiri, iar la slujbele speciale participă câteva zeci de mii de oameni.
 
Mai multe lăcaşuri de cult din ţară ocrotite de Maica Domnului îşi serbează hramul.
 
Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului este prăznuită de ortodocşi şi catolici în fiecare an, pe data de 15 august și este cunoscută în Apus sub numele de Înălţarea cu trupul la cer a Maicii Domnului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ultimele articole

Articole Similare