15 august, Festivalul de la Oarba și la Iernut – unic în România

EVENIMENT. Pe 15 august, la Oarba de Mureș (Județul Mureș), se va desfășura a treisprezecea ediție a „Festivalului Cântecului Popular Patriotic La Oarba și la Iernut”, un eveniment unic în România.
 
Printre invitați sunt așteptați numeroși soliști de muzică populară, îndrăgiți în toată România, printre care îi amintim pe Nicolae Furdui Iancu, Veta Biriș, Mihaela și Ciprian Istrate. Alături de ei vor veni și artiști de la Ansambluri folclorice din Zalău, Târgu Mureș, precum și numeroase organizații naționale și din străinătate (Italia și Germania).
 
Sărbătoarea are ca temă redescoperirea cântecului popular închinat eroilor neamului, pornind de la evocarea jertfei soldaților români căzuți la sfârșitul celui de-al doilea război mondial, în bătălia de la Oarba de Mureș.
 
“La Oarba de Mureş s-au jertfit 11.000 de soldaţi români, nicăieri nu au pierit atâtea suflete, în doar câteva zile. În alte ţări, memoria ostaşilor căzuţi este ţinută cu sfinţenie, de aceea noi vrem ca eroii noştri să fie amintiţi cum se cuvine. Oarba de Mureş să nu fie un loc dat uitării, să fie un centru, un complex memorial unde să ne putem conecta cu trecutul nostru, amintindu-ne de lupta lor pentru libertate”, a declarat, potrivit unui comunicat, Ciprian Istrate, fondator şi organizator al festivalului, alături de Mihaela Istrate
 
După încheierea războiului, pe dealul îmbibat cu sângele militarilor români a fost ridicat un monument, în jurul căruia a fost amenajat un cimitir. Nici până astăzi nu au dispărut urmele luptelor crâncene, plugurile mai scot din pământ schije şi gloanţe, bucăţi de arme si materiale de razboi. Pe creasta dealului se mai văd încă urmele tranşeelor și ale cazematelor.
 
Monumentul Eroilor de la Oarba de Mureş a fost, pentru mai mulți ani, un loc de pelerinaj unde rudele celor căzuţi veneau, aduceau flori şi rosteau rugăciuni pentru odihna sufletelor celor dragi, rămaşi departe de casă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ultimele articole

Articole Similare