15 martie, Ziua Maghiarilor de Pretutindeni. La mulți ani tuturor!

ANIVERSARE. 15 martie, Ziua Maghiarilor de Pretutindeni.

Ziua de 15 Martie a devenit simbolul libertăţii maghiarilor. În 1848, maghiarii s-au ridicat împotriva Imperiului Habsburgic, pentru constituirea unui mare stat maghiar, iar de atunci, data de 15 martie a devenit Ziua Maghiarilor de Pretutindeni. În proclamaţia redactată în acele zile, se solicita democraţie parlamentară, egalitatea tuturor cetăţenilor sub aspect civic şi confesional, impozite echitabile, libertatea presei şi eliberarea deţinuţilor politici.

În scânteia revoluţiei s-a văzut sfârşitul regimului absolutist.

15 martie a fost celebrată cu mare fast și în România, în ultimii ani. Anul trecut, cea mai amplă manifestare a avut loc la Târgu Secuiesc, unde au fost prezente toate oficialităţile judeţene, dar şi reprezentanţi ai guvernului maghiar.

Cora Munteanu a specficat pe pagina sa de FB: “Avram Iancu, conducătorul revoluționar al moților, a trimis următorul mesaj revoluționarilor maghiari: “Să intelegeți și să credeți, fraților, că noi vedem foarte limpede și credem foarte ferm că în aceste două patrii frățesti, ungurul nu poate vorbi despre existență și despre viitor fără român și nici românul fără ungur. Să fiți convinși că între noi și voi nu pot decide niciodată armele.”

De-i zicem kenyér sau îi zicem pâine/pâine s-avem şi noi să fim stăpâni!
Boldog születésnapot! Ahhoz, hogy egészséges és jól élni együtt. ”

La mulţi ani maghiarilor de pretutindeni!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare