15 septembrie: Ziua Internațională a Democrației

EVENIMENT. Ziua Internaţională a Democraţiei oferă o oportunitate esențială de a evalua starea democrației la nivel global. Democrația este atât un proces, cât și un obiectiv, și doar prin participarea deplină și susținerea comunității internaționale, a guvernelor naționale, a societății civile și a indivizilor, acest ideal poate deveni o realitate de care să beneficieze toți, oriunde în lume, subliniază Organizația Națiunilor Unite.

Libertatea de exprimare este un drept fundamental, consacrat în articolul 19 din Declarația Universală a Drepturilor Omului. Totuși, multe guverne și persoane aflate la putere încearcă să limiteze această libertate. Același articol precizează că “orice persoană are dreptul la libertatea de opinie și de exprimare; acest drept include libertatea de a avea opinii fără interferență și de a căuta, primi și împărtăși informații și idei prin orice mijloace și indiferent de frontiere”, menționează site-ul oficial al ONU.

De asemenea, există o strânsă legătură între democrație și libertatea presei, evidențiată în Pactul internațional cu privire la drepturile civile și politice.

În septembrie 2024, această zi poartă o semnificație deosebită, întrucât anul 2024 este unul electoral, în care jumătate din populația globală va participa la alegerea noilor guverne și reprezentanți. Totuși, aceste alegeri au loc într-un context de regres democratic global. Conform unui raport recent al Parteneriatului European pentru Democrație (EPD), jumătate dintre țările analizate se confruntă cu o erodare a democrației, inclusiv a drepturilor fundamentale precum libertatea de exprimare și de întrunire. Multe alegeri au loc în condiții deschise, dar altele sunt organizate în regimuri autoritare sau în mijlocul conflictelor, iar integritatea acestora este tot mai amenințată de noile tehnologii care manipulează opinia publică, generând dezinformare și discursuri instigatoare la ură.

Cu toate acestea, există și exemple pozitive de creștere a implicării politice în diverse părți ale lumii. Organizațiile pentru drepturile omului, agențiile anticorupție și instituțiile care gestionează alegerile funcționează ca mecanisme de control și echilibru importante, ajutând la reducerea corupției și prevenirea abuzurilor de putere, subliniază EPD.

IDD Bruxelles (International Democracy Day) este un eveniment anual care marchează Ziua Internațională a Democrației ONU, fiind organizat de mai multe organizații și think tank-uri pentru democrație, printre care Rețeaua Europeană a Fundațiilor Politice (ENoP) și Carnegie Europe. Evenimentul din acest an, desfășurat între 19 și 20 septembrie la Bruxelles, are tema “Un an de alegeri”, și pune un accent special pe implicarea femeilor și a tinerilor în procesele democratice.

Conferința IDD Bruxelles oferă o platformă pentru a discuta și a modela agenda UE pentru democrație în următorii ani, reunind factori de decizie, politicieni, activiști și jurnaliști independenți pentru a analiza provocările și oportunitățile democratice actuale. O atenție deosebită este acordată rolurilor femeilor și tinerilor în cadrul programului Women and Youth Democratic Engagement (WYDE), o inițiativă a UE menită să promoveze pluralismul și incluziunea în procesele democratice.

UNESCO marchează, la rândul său, această zi prin sprijinul acordat “idealului democratic”, definit în Constituția sa prin “demnitate, egalitate și respect reciproc” între oameni.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare