160 de ani de la nașterea lui Bernády György / 160 éve született Bernády György

SĂRBĂTOARE. Cu o istorie bogată și o contribuție remarcabilă la dezvoltarea orașului Târgu Mureș, dr. György Bernády rămâne un nume de referință în memoria colectivă a comunității. Născut acum 160 de ani, el a fost un visionar și un lider dedicat, care și-a pus amprenta asupra modernizării și progresului acestui oraș.

În timpul mandatului său ca primar între anii 1902 și 1912, dr. György Bernády a adus transformări semnificative. Prin proiectele sale ambițioase și determinarea de a aduce orașul în era modernă, el a ridicat clădiri emblematice în stil secesionist, cum ar fi Palatul Administrativ și Palatul Culturii. În plus, a pus bazele infrastructurii urbane esențiale, inclusiv sistemul public de apă și energie electrică, canalizarea și extinderea rețelei de drumuri, contribuind astfel la îmbunătățirea calității vieții locuitorilor.

Dr. György Bernády nu s-a oprit aici, ci a investit și în educație și cultură. Prin construirea de școli și instituții de învățământ superior, cum ar fi Universitatea Petru Maior și Colegiul Național Unirea, a deschis noi oportunități pentru tinerii din oraș. În plus, prin înființarea unor instituții culturale și de asistență socială, a demonstrat preocuparea sa pentru bunăstarea și dezvoltarea comunității în ansamblu.

”El a respirat împreună cu acest oraș, iar 160 de ani mai târziu încă putem retrăi viziunea sa prin clădirile pe care le-a lăsat în urmă.  Îi suntem recunoscători că a construit un viitor pentru noi.” – scrie primarul Soós Zoltán pe pagina sa de Facebook.


ÜNNEPEK. Dr. Bernády György gazdag történelmével és Marosvásárhely fejlődéséhez való jelentős hozzájárulásával továbbra is hivatkozási pontként szerepel a közösség kollektív emlékezetében. A 160 évvel ezelőtt született látnok és elkötelezett vezető, aki rányomta bélyegét a város modernizációjára és fejlődésére.

Dr. Bernády György 1902 és 1912 közötti polgármestersége alatt jelentős átalakításokat hozott. Ambiciózus tervei és a város modern korba való átvezetésére irányuló elszántsága révén olyan ikonikus szecessziós stílusú épületeket emelt, mint a Közigazgatási Palota és a Kultúrpalota. Emellett lerakta az alapvető városi infrastruktúra alapjait, beleértve a közüzemi víz- és villamosenergia-rendszert, a csatornázást és az úthálózat bővítését, ezzel is hozzájárulva a lakosok életminőségének javításához.

Dr. Bernády György nem állt meg itt, hanem az oktatásba és a kultúrába is befektetett. Iskolák és felsőoktatási intézmények – például a Petru Maior Egyetem és az Unirea Nemzeti Kollégium – építésével új lehetőségeket nyitott a város fiataljai számára. Emellett kulturális és szociális intézmények létrehozásával bizonyította, hogy az egész közösség jólétével és fejlődésével törődik.

“Együtt lélegzett ezzel a várossal, és 160 évvel később még mindig átélhetjük az elképzeléseit a hátrahagyott épületeken keresztül. Hálásak vagyunk neki, amiért jövőt épített nekünk.” – írja Soós Zoltán polgármester a Facebook-oldalán.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare