17 noiembrie – Ziua Globală de Eliminare a Cancerului de Col Uterin
SĂRBĂTOARE. Cancerul de col uterin este una dintre puținele forme de cancer care poate fi prevenită aproape 100% prin depistare precoce!
În 17 noiembrie 2020, Organizația Mondiala a Sănătății (OMS) a lansat Strategia Globală pentru eliminarea cancerului de col uterin ca problemă de sănătate publică, printr-o rezoluție adoptată de 194 de țări.
Strategia are ca obiectiv ca până în anul 2030 incidența cancerului de col uterin să scadă și se mențină sub 4 cazuri noi la 100.000 de femei. Atingerea acestui obiectiv este posibilă dacă sunt îndeplinite 3 ținte esențiale:
-90% din fetițe să fie vaccinate împotriva virusului papilloma uman (HPV) până la împlinirea vârstei de 15 ani,
-70% din femeile adulte să beneficieze de servicii de screening cu un test performant de două ori în intervalul de vârstă 35-45 ani;
-90% din femeile depistate cu un test pozitiv au acces la tratamentul leziunilor pre canceroase și al celor maligne.
Țările și comunitățile din întreaga lume au marcat această inițiativă, construind coaliții largi de parteneri dedicați eliminării cancerului de col uterin.
Spitalul Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș, în parteneriat cu Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureș în cadrul proiectului „Program de prevenție, depistare precoce și tratament precoce al cancerului de col uterin, regiunea Centru”, se alătură şi în acest an Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii pentru a marca ziua istorică în care lumea s-a angajat să elimine cancerul de col uterin.
Astfel, ziua de 17 noiembrie – Ziua Globală de Eliminare a Cancerului de Col Uterin este marcată prin deplasarea caravanei de screening, în perioada 18-19 noiembrie 2023, în parcarea celui mai mare centru comercial din Târgu Mureş – Shopping City, pentru testare GRATUITĂ Babeş Papanicolaou şi HPV.
“Invităm toate femeile cu vârsta între 24-64 de ani să vină la caravana de screening pentru testare gratuită Babeş Papanicolaou şi HPV şi le transmitem că suntem alături de ele prin prevenire, diagnostic precoce şi tratament al tuturor leziunilor precursoare ale cancerului de col uterin şi le oferim toată atenţia şi sprijinul medical şi psihologic de care au nevoie. Un procent de 9,54% dintre femeile testate până acum în cadrul proiectului au fost depistate cu leziuni incipiente ale colului uterin şi au beneficiat de investigaţii suplimentare, iar celelalte 90% dintre femeile testate au aflat că sunt bine. Aşadar, doamnelor şi domnişoarelor programaţi-vă ACUM ! Testaţi-vă la timp! Fiecare secundă contează!”, a declarat Şef Lucrări Dr. Cosmina Cristina UZUN, Manager Proiect.
Screeningul cancerului de col uterin este o metodă de prevenire a cancerului prin detectarea și tratarea anomaliilor precoce care, dacă nu sunt tratate, ar putea duce la cancer la colul uterin al unei femei.
Toate serviciile medicale oferite, respectiv consult de specialitate, testare Babeş Papanicolaou, testare HPV, diagnosticarea precoce a leziunilor displazice ale colului uterin, colposcopie, tratament excizional sau ablativ al leziunilor precanceroase ale colului uterin, suport social şi psihologic, sunt GRATUITE, fiind finanţate în cadrul proiectului.
Proiectul „Program de prevenție, depistare precoce și tratament precoce al cancerului de col uterin, regiunea Centru” are ca obiectiv creșterea accesului la servicii accesibile, durabile și de înaltă calitate, inclusiv asistență medicală și servicii sociale de interes general, prin organizarea de programe de sănătate si servicii orientate către prevenție, depistare precoce (screening) diagnostic și tratament precoce al cancerului de col uterin pentru femeile din regiunea Centru.
Mai multe informaţii se pot afla aici: https://centruscreeningmures.ro/ sau https://www.facebook.com/PrevHPV .