17 septembrie – Ziua mondială pentru siguranța pacientului
SIGURANȚĂ. Ziua mondială pentru siguranța pacientului este celebrată pe 17 septembrie, cu scopul de a crește gradul de conștientizare globală privind importanța implicării active a pacienților și a familiilor lor la toate nivelurile de îngrijire a sănătății, pentru a îmbunătăți siguranța acestora.
Această zi a fost instituită în cadrul celei de-a 72-a Adunări Mondiale a Sănătății, în mai 2019, pentru a încuraja dezvoltarea politicilor și practicilor legate de siguranța pacienților în toate statele membre ale Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), conform datelor de pe site-ul oficial al OMS.
Siguranța pacientului este esențială în furnizarea îngrijirilor medicale în orice context. Totuși, evenimentele adverse evitabile, erorile și riscurile asociate îngrijirii sănătății rămân provocări majore la nivel global, subliniază OMS.
OMS a lansat, în octombrie 2004, programul WHO Patient Safety, ca răspuns la o rezoluție din 2002, prin care organizația și statele membre erau îndemnate să acorde atenție maximă acestei probleme. Scopul programului a fost să coordoneze, să disemineze și să accelereze îmbunătățirile în domeniul siguranței pacienților la nivel global.
Un raport recent al OMS arată că evenimentele adverse legate de îngrijirea medicală sunt o problemă majoră de sănătate publică. Anual, aproximativ 134 de milioane de prejudicii evitabile sunt aduse pacienților în timpul tratamentelor din spitale, afectând 4 din 10 pacienți tratați în cabinetele medicilor de familie și în ambulatorii, rezultând în aproximativ 2,6 milioane de decese. Aceste evenimente cresc costurile serviciilor de sănătate cu peste 15%.
În 2019, cea de-a 72-a Adunare Mondială a Sănătății a adoptat o rezoluție pentru acțiunea globală privind siguranța pacienților și a mandatat elaborarea unui Plan de acțiune global pentru siguranța pacienților pentru perioada 2021-2030. Acest plan, adoptat în cadrul celei de-a 74-a Adunări Mondiale a Sănătății, în 2021, are ca obiectiv eliminarea daunelor evitabile în îngrijirea sănătății și îmbunătățirea siguranței pacienților prin măsuri de politică orientate spre calitatea și siguranța serviciilor medicale.
În 2020, România s-a alăturat inițiativei globale de a evidenția importanța siguranței pacientului, iar Palatul Victoria a fost iluminat în portocaliu, culoarea simbolică aleasă de OMS pentru marcarea evenimentelor din această zi.
Pentru 2024, OMS a stabilit tema “Îmbunătățirea diagnosticului pentru siguranța pacienților”, cu sloganul “Get it right, make it safe!”. Aceasta subliniază importanța unui diagnostic corect și la timp pentru asigurarea siguranței pacienților și pentru îmbunătățirea rezultatelor tratamentelor. Un diagnostic precis este esențial pentru accesul pacienților la îngrijirea și tratamentul necesare.