182,2 milioane de lei investite în proiecte inovatoare de către Ministerul Cercetării

INVESTIȚII. Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării (MCID) investește 182,2 milioane de lei în proiecte ce vizează implementarea unor tehnologii de ultimă generație în 25 de domenii de cercetare-dezvoltare, acoperind o gamă extinsă de sectoare, cum ar fi industria, spațiul extraatmosferic, apărarea, afacerile interne, agricultura și biodiversitatea.

Conform unui comunicat transmis presei, finanțarea provine din Planul Național pentru Cercetare, Dezvoltare și Inovare 2022-2027 (PNCDI IV), în cadrul programului 5.6 – Provocări, subprogramul 5.6.3 – Soluții.

Bogdan Ivan, ministrul Cercetării a declarat: “Investim peste 180 de milioane de lei pentru a dezvolta aplicații bazate pe cele mai noi tehnologii, precum senzori de înaltă performanță pentru observarea obiectelor artificiale din proximitatea Pământului sau servicii de analiză și evaluare a spațiului extraatmosferic. Proiectele selectate prin această linie de finanțare contribuie la implicarea României în programul european destinat comunicațiilor securizate, prin consolidarea componentelor naționale și alcătuirea unei arhitecturi de sistem, pentru a asigura continuitatea activităților naționale și tranziția la Secure Connectivity”.

Procedura de finanțare este gestionată de Unitatea Executivă pentru Finanțarea Învățământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării și Inovării (UEFISCDI), iar perioada de implementare a proiectelor se situează între 24 și 36 de luni de la semnarea contractelor de finanțare.

MCID subliniază că finanțarea se orientează către proiecte care propun soluții inovatoare sub formă de produs, serviciu sau proces de fabricație, în răspuns la provocări specifice identificate de sectorul public.

“Acest tip de proiecte din cadrul PNCDI IV este finanțat prin competiții de tip ‘top-down’, licitație restrânsă”, se menționează în comunicat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare