20 iunie Ziua Mondială a Refugiatului

EVENIMENT. Ziua Mondială a Refugiatului (World Refugee Day) este marcată anual pe 20 iunie, conform Rezoluției 55/76 a Adunării Generale a Națiunilor Unite din 4 decembrie 2000. Această zi onorează refugiații din întreaga lume, subliniind puterea și curajul celor care au fugit din țara lor pentru a scăpa de conflicte sau persecuții.

Ziua Mondială a Refugiatului este celebrată prin evenimente în numeroase țări, promovând empatia și înțelegerea pentru situația dificilă a refugiaților. În 2024, accentul este pus pe solidaritatea cu refugiații și pe crearea unei lumi în care aceștia sunt bineveniți.

Prima celebrare a Zilei Mondiale a Refugiatului a avut loc pe 20 iunie 2001, marcând a 50-a aniversare a Convenției privind statutul refugiaților din 1951. Inițial cunoscută ca Ziua Refugiaților din Africa, a fost desemnată oficial ca zi internațională în 2000.

Obiectivul principal al UNHCR este protejarea drepturilor și bunăstării refugiaților, asigurându-le dreptul de a solicita azil și de a găsi refugiu, fie prin întoarcere voluntară acasă, integrare locală, fie prin relocare într-o țară terță. UNHCR sprijină și persoanele apatride.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare