2024: Cel mai călduros an înregistrat și provocările schimbărilor climatice
METEO. Anul 2024 se dovedește a fi cel mai călduros de la începutul înregistrărilor, iar oamenii de știință ai Uniunii Europene avertizează că aceste temperaturi extrem de ridicate vor persista cel puțin în primele luni din 2025. Aceste concluzii vin din datele Serviciului Copernicus privind schimbările climatice (C3S), publicate la scurt timp după un summit ONU pe teme climatice, care a încheiat cu un acord de 300 de miliarde de dolari destinați adaptării la schimbările climatice—a sumă considerată insuficientă de țările cu venituri mici.
Conform C3S, perioada ianuarie – noiembrie a confirmat că 2024 va fi cu siguranță cel mai călduros an din istoria înregistrărilor, fiind primul an în care media globală a temperaturilor a depășit pragul de 1,5 grade Celsius față de perioada preindustrială (1850-1900). Recordul precedent, stabilit în 2023, a fost doborât, accentuând astfel trendul îngrijorător al încălzirii globale.
În 2024, am fost martorii unor fenomene meteo extreme care au afectat diverse colțuri ale globei: secete severe în Italia și America de Sud, inundații devastatoare în Nepal, Sudan și Europa, valuri de căldură în Mexic, Mali și Arabia Saudită, cauzând mii de victime, și ciclonii devastatori în Statele Unite și Filipine. Studiile științifice confirmă că aceste dezastre sunt influențate de schimbările climatice, în principal cauzate de acțiunile umane.
Luna noiembrie, recent încheiată, a fost a doua cea mai călduroasă lună noiembrie din istorie, după noiembrie 2023. Julien Nicolas, climatolog la Copernicus, a declarat: „Suntem în continuare pe teritoriul temperaturilor globale ridicate aproape de record, iar situația va continua în următoarele câteva luni.”
Principala cauză a schimbărilor climatice este emisia de dioxid de carbon rezultat din arderile combustibililor fosili. Deși multe guverne s-au angajat să reducă emisiile la zero net, predicțiile sugerează că emisiile globale de CO2 vor atinge un nivel record în acest an.
Cercetătorii monitorizează, de asemenea, posibila formare a fenomenului climatic La Niña în 2025, care ar putea duce la o răcire temporară a temperaturilor globale. Totuși, experții subliniază că, chiar și cu impactul La Niña, nu se va putea opri tendința pe termen lung a încălzirii globale. “Chiar dacă 2025 ar putea fi puțin mai răcoros decât 2024, nu înseamnă că temperaturile vor fi ‘sigure’ sau ‘normale’”, a afirmat Friederike Otto, lector la Imperial College din Londra. “Ne vom confrunta în continuare cu temperaturi ridicate, care pot cauza valuri de caniculă periculoase, secete, incendii de vegetație și ciclon tropical.”
În concluzie, 2024 a reprezentat un an dramatic în ceea ce privește schimbările climatice, iar provocările globale se intensifică. Este esențial ca comunitatea internațională să colaboreze și să acționeze decisiv pentru a reduce emisiile și a face față acestui fenomen alarmant.