21 Martie, Ziua Internațională a Pădurilor

EVENIMENT. La nivel mondial, Ziua internaţională a pădurilor este marcată la 21 martie, an de an.
Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite a adoptat Rezoluţia A/RES/67/200, din 21 martie 2012, prin care a declarat aniversarea acestei zile începând din 2013, cu scopul de a creşte gradul de conştientizare asupra gestionării, conservării şi dezvoltării durabile a tuturor tipurilor de păduri, în beneficiul generaţiilor prezente şi viitoare.
În această zi, ţările sunt încurajate să întreprindă eforturi locale, naţionale şi internaţionale pentru a organiza activităţi care implică păduri şi copaci. Tema pentru fiecare Zi internaţională a pădurilor este aleasă de către Parteneriatul Colaborativ pentru Păduri. În acest an, tema este: “Pădurile şi producţia şi consumul durabil” (“Forests and sustainable production and consumption”), conform http://www.fao.org/international-day-of-forests.
Gestionarea durabilă a pădurilor şi utilizarea resurselor de către acestea sunt esenţiale pentru combaterea schimbărilor climatice şi pentru a contribui la prosperitatea şi bunăstarea generaţiilor actuale şi viitoare. Pădurile joacă, de asemenea, un rol crucial în reducerea sărăciei şi în atingerea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă. Cu toate acestea, în ciuda tuturor acestor nepreţuite beneficii ecologice, economice, sociale şi de sănătate, defrişările globale continuă într-un ritm alarmant, menţionează www.genevaenvironmentnetwork.org.
Pădurile – prea prețioase pentru a fi pierdute
– Când bem un pahar cu apă, citim o carte sau scriem într-un caiet, luăm unele medicamente, construim o casă sau ne bucurăm de ambientul agreabil al mobilierului din cămin, nu facem întotdeauna legătura cu pădurile. Și totuși, aceste aspecte ale vieții noastre și multe altele sunt legate de păduri într-un fel sau altul.
– Pădurile și gestionarea durabilă a acestora precum și a resurselor pe care le oferă, inclusiv a ecosistemelor fragile, prin funcțiile economice, sociale și de mediu pe care le îndeplinesc, sunt esențiale pentru prevenirea și combaterea schimbărilor climatice, a aridizării și deșertificării și pentru contribuția la prosperitatea și bunăstarea generațiilor actuale și viitoare.
-Pădurile sunt ecosistemele cele mai diverse din punct de vedere biologic de pe uscat, adăpostind peste 80 % din speciile terestre de animale, plante și insecte.
Pădurile joacă, de asemenea, un rol crucial în reducerea sărăciei și la realizarea Obiectivelor de dezvoltare durabilă (ODD).
– Pădurile acoperă o treime din suprafața uscatului pe Pământ, îndeplinind funcții vitale în întreaga lume. Aproximativ 1,6 miliarde de oameni – inclusiv peste 2000 de culturi indigene – depind de păduri pentru mijloacele lor de trai, medicamente, combustibil, hrană și adăpost.
– Cu toate acestea, în ciuda tuturor acestor neprețuite beneficii ecologice, economice, sociale și de sănătate, despăduririle la nivel mondial continuă într-un ritm alarmant.