22 ianuarie – Ziua culturii maghiare / A magyar kultúra napja

SĂRBĂTOARE. 22 ianuarie este Ziua culturii maghiare. Sărbătorim această zi începând din 1989 când Kölcsey Ferenc a desăvârşit textul Imnului maghiar.

Himnusz, cântecul care începe cu cuvintele Isten, áldd meg a magyart (Doamne, binecuvântează-i pe maghiari), este imnul național oficial al Ungariei. A fost adoptat în 1844, iar prima strofă este cântată la ceremoniile oficiale. Textul a fost scris de Ferenc Kölcsey și muzica a fost compusă de Ferenc Erkel. Acest imn este recunoscut și ca imn religios, fiind prezent în cartea oficială de cântări romano-catolice ”Hozsanna”.

“Este bine cunoscut faptul că poemul lui Ferenc Kölcsey, pus pe muzică, a devenit cu adevărat renumit în timpul Revoluției din 1848. A fost interpretat la mai multe evenimente și a devenit din ce în ce mai popular. S-ar putea spune că oamenii au făcut din el un imn. Puțini știu însă, că potrivit relatărilor contemporane, al doilea eveniment public unde s-a cântat a fost procesiunea cu torțe a tinerilor, din 25 martie, de la Târgu Mureș.
Istoria imnului exemplifică mecanismul de a produce valori culturale. Este un bun exemplu al modului în care o operă de artă devine o valoare a comunității atunci când este integrată în viața acesteia.
Și noi, la Târgu Mureș, știm bine că a cunoaște o altă cultură, o altă limbă, este în beneficiul nostru și că împreună suntem cu adevărat puternici.”
a precizat primarul municipiului Târgu-Mureș – Soós Zoltán pe pagina sa de Facebook.

Ferenc Kölcsey, poet, critic literar și politician maghiar, s-a născut în 8 august 1790 la Săuca, în județul Satu Mare (vechiul Comitatul Sătmar). Între 1832-1835 a fost membru al Parlamentului ungar.

Casa memorială Kölcsey a fost ridicată în anul 2019, în vecinătatea bisericii reformate din localitatea Săuca, care a fost construită de către străbunica poetului. La parterul casei memoriale, Muzeul Literaturii Petőfi a amenajat o expoziţie, în una din săli fiind evocată personalitatea poetului, în cealaltă tema fiind Imnul.

Evenimentle culturale începute pe 15 ianuarie, Ziua Culturii Naționale a continuat pe parcursul săptămânii 15-22 ianuarie, la Palatul Culturii, la Muzeul Județean Mureș, Fundația “Studium Prospero” și la Biblioteca “Teleki”.

Azi, 22 ianuarie programul va include prezentarea istoricului de artă și arhivist Kisanna Barabás la Biserica Sfântul Ioan Botezatorul, Piața Trandafirilor Nr. 61 (“Țevi din lemn și bucăți de sticlă colorată (orga lui Johann Isaac Vest și ferestrele de sticlă cu plumb ale lui Carl Ludwig Türcke”), expoziția memorială „Sámuel Teleki (1739-1822)”, la Biblioteca Teleki și un tur ghidat la Palatul Culturii, de la ora 14.00.

Ghidajul în limba maghiară va fi susținut de István JEREMIÁS și este o călătorie foarte bine documentată prin istoria indisolubil legată de perioada Art Nouveau,/Sezession/Jugendstil, cu repere din perioada când primarul Bernady Gyorgy ridica la Târgu-Mureș cele mai reprezentative clădiri: Palatul Culturii (1911-1913) şi Palatul Administrativ (1905-1907), aducea orașului cea mai modernă Sală de Concerte din acea perioadă dar și un cinematograf dotat cu un aparat de proiecție ( tehnologie Lumière) pe care primarul l-a adus de la Paris.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare