Sfinții Mihail și Gavriil, sărbătoriți în fiecare an pe 8 noiembrie.

SĂRBĂTOARE. Din punct de vedere religios, luna noiembrie, are în centru sărbătoarea sfinţilor creştini Mihail şi Gavriil.
Prima săptămână a lunii noiembrie mai este intitulată și Săptămâna Miriştei, deoarece se termină însămânțările de toamnă şi începe aratul miriștilor pentru primăvară, iar cea de-a doua săptămână se axează pe Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil.

Ziua de 8 noiembrie a început a fi prăznuită în Biserică ca sărbătoare a îngerilor, în veacul al cincilea şi s-a răspândit repede în tot Răsăritul creştin. Aceștia sunt trimişi de Dumnezeu să fie prieteni şi ocrotitori ai oamenilor. Sfinţii Arhangheli sunt cei dintâi îngeri mijlocitori între Dumnezeu şi noi oamenii.
În tradiţia ortodoxa, Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil sunt fiinţe divine omniprezente în viaţa oamenilor, veghind din ceruri şi, mai ales, de pe pământ, asupra muritorilor, arzându-le păcatele mărunte, având grijă ca sufletele să le fie curăţate de păcate cu prilejul posturilor şi rugându-se la Dumnezeu pentru ei.

De ziua lor, nu mai puțin de 1,3 milioane de români își sărbătoresc onomastica cu această ocazie, toți cu nume derivate din Mihai, Mihaela, Gabriel și Gabriela.
Sfântul Mihail este conducătorul armatei de îngeri, în timp ce Sfântul Gabriel a anunțat-o pe Fecioara Maria că va concepe și va deveni mama lui Iisus. De asemenea, Sfântul Gabriel le-a adus Sfintei Ana și Sfântului Ioachim vestea conceperii Fecioarei Maria.

În folclorul religios românesc, Sfântul Mihail poartă cheile Cerului și veghează asupra bolnavilor, la căpătâiul patului, dacă sunt sortiți să moară, sau la picioarele lor, dacă sunt sortiți să trăiască.
Potrivit obiceiului popular, în ziua de Sfântul Mihail și Sfântul Gabriel, se aprind lumânări atât pentru cei vii, cât și pentru cei morți care au trecut în neființă sau în condiții cumplite.

Ziua Sfinților Mihail și Gavril este încărcată de tradiții și obiceiuri religioase din popor și iată câteva dintre ele:

-În această zi de sărbătoare nu se lucrează și nu se merge la câmp. Persoanele care vor merge la serviciu, spun cei din popor, se vor chinui înainte să moară.
-Ca la orice sărbătoare care are cruce roșie în calendar nu se spală.
-Totodată, de Sfinții Mihail și Gavril nu se coase.
-Nu se fac treburi casnice, cum ar fi curățenie, să calci sau să gătești.
-Tot în această zi nu este bine să te cerți cu nimeni.
-Se evita bârfele, mania și răzvrătirea, iar cei care vor recurge la astfel de lucruri vor fi urmăriți de ghinion timp de 5 ani de zile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare