26 septembrie: Ziua Mondială Maritimă
NAVIGARE. Ziua Mondială Maritimă este celebrată anual în ultima zi de joi din septembrie, iar în 2024, aceasta are loc pe 26 septembrie, având ca temă „Navigarea în viitor: siguranța pe primul loc”, conform Organizației Maritime Internaționale (OMI), www.imo.org.
Evenimentele din acest an includ simpozionul „WMO-IMO asupra vremii maritime extreme”, desfășurat între 23-26 septembrie la sediul OMI din Londra, cu tema „Reducerea diferențelor de cunoștințe pentru o navigație mai sigură”. De asemenea, sediile OMI din întreaga lume vor fi luminate în albastru, iar statele membre și organizațiile afiliate sunt invitate să ilumineze clădirile importante. Pe rețelele de socializare, OMI încurajează utilizarea hashtagului #WorldMaritimeDay și etichetarea organizației pe platforme precum X (fosta Twitter), Instagram, Facebook și LinkedIn.
Tema din 2024 reflectă eforturile OMI de a asigura siguranța și securitatea maritimă, promovând în același timp protecția mediului marin. OMI urmărește ca reglementările să țină pasul cu tehnologiile noi și combustibilii alternativi, pentru a reduce emisiile de gaze cu efect de seră și a îmbunătăți siguranța transportului maritim, garantând astfel continuitatea comerțului internațional pe mare.
Siguranța a fost în centrul activității OMI încă din 1948, iar Convenția SOLAS (Convenția Internațională pentru Siguranța Vieții pe Mare), adoptată în 1974, rămâne cel mai important tratat privind siguranța navelor comerciale. SOLAS stabilește standardele minime pentru construcția și operarea navelor, iar statele semnatare sunt responsabile de aplicarea acestora. În 2024, se marchează 50 de ani de la adoptarea versiunii actuale a convenției, care a evoluat de-a lungul decadelor pentru a se adapta la noile tehnologii și provocări.
Tema „Navigarea în viitor: siguranța pe primul loc” este strâns legată de Obiectivele de Dezvoltare Durabilă ale ONU, în special cele legate de energie curată, muncă decentă, infrastructură durabilă, combaterea schimbărilor climatice și conservarea oceanelor.
Ziua Mondială Maritimă a fost inițiată de ONU în colaborare cu OMI pentru a promova cooperarea în domeniul navigației internaționale, siguranța maritimă, prevenirea poluării și elaborarea convențiilor maritime internaționale. OMI, cu sediul la Londra, are 176 de state membre, printre care și România, care s-a alăturat în 1965 și participă la toate convențiile majore privind siguranța navigației și prevenirea poluării marine.
Un eveniment paralel al Zilei Maritime Mondiale va avea loc în Spania, între 20-22 octombrie 2024, unde vor fi abordate subiecte cheie privind siguranța maritimă, susținute de vorbitori internaționali de renume.