27 noiembrie 1895 – Alfred Nobel a creat premiile Nobel

ISTORIE. Alfred Nobel a fost un chimist, inventator și om de afaceri suedez. Printre altele, el a inventat dinamita și a întemeiat fundația ce oferă anual faimoasele Premii Nobel.

Alfred Nobel, în 1867 și-a brevetat invenția sub denumirea de dinamită (amestecarea nitroglicerinei cu diatomit formează o pastă care poate fi modelată în diferite forme și dimensiuni). Pentru a putea declanșa explozia, Alfred a brevetat o altă invenție, un detonator bazat pe aprinderea unui fitil.

Datorită faptului că dinamita reducea substanțial costurile aruncării în aer a blocurilor de piatră, Alfred a făcut din vânzarea dinamitei o afacere profitabilă, astfel încât fabrica sa din Krümmel (azi un cartier al orașului Geesthacht, Germania) a început să-și exporte produsele în alte țări din Europa și chiar în America și Australia.

Datorită pasiunii sale pentru călătorii, Victor Hugo l-a denumit „cel mai bogat vagabond al Europei”. Cu timpul Alfred și-a deschis fabrici și laboratoare în peste 20 de țări, iar când nu călătorea lucra intens în laboratoarele sale.

În 27 noiembrie 1895 Alfred Nobel a creat premiile Nobel iar după moartea lui (1896), prin testamentul său, s-a întemeiat o fundație cu scopul ca veniturile imensei sale averi să fie oferite în fiecare an “sub formă de premii celor care, în anul precedent, au adus cele mai mari servicii umanității”.

Primele premii Nobel au fost acordate prima dată în 10 decembrie 1901, după moartea creatorului lor. Ele constau din: o medalie, o diplomă și o sumă, care la început a fost în valoare de 40.000 dolari SUA, iar apoi a crescut la 10.000.000 coroane suedeze (SEK). În iunie 2012 Fundația Nobel a decis să reducă suma de bani la 8 milioane SEK.

Alfred Nobel a brevetat peste 355 de invenții, printre care și cauciucul sintetic, pielea artificială și mătasea sintetică.

sursă Wikipedia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare