28 iulie- Ziua Națională a Ambulanței
ISTORIE. Ziua Naţională a Ambulanţei din România este marcată anual pe 28 iulie, dată la care, în 1906, a apărut prima “Salvare” din Bucureşti, inițiativă a profesorului Nicolae Minovici.
Proiectul de lege privind instituirea acestei zile a fost votat de Senat pe 18 iunie 2014 și adoptat de Camera Deputaţilor pe 11 februarie 2015, cu 276 de voturi “pentru”, 3 “împotrivă” și 4 abţineri. Pe 6 martie 2015, președintele Klaus Iohannis a semnat decretul pentru promulgarea legii, iar Legea nr. 22/2015 a fost publicată în Monitorul Oficial pe 10 martie 2015. Aceasta permite autorităţilor publice centrale şi locale, ONG-urilor, muzeelor şi reprezentanţelor României în străinătate să organizeze evenimente dedicate serviciului român de ambulanţă, coordonate de Ministerul Sănătăţii.
În 1906, dr. Nicolae Minovici a fondat “Societatea de Salvare din Bucureşti”, care opera sub deviza “Totdeauna şi tuturor, gata pentru ajutor!”. Primul echipaj includea un vizitiu și un sergent de oraș, folosind o trăsură trasă de cai, cu sediul pe cheiul Dâmboviţei . În același an, primul adăpost al ambulanţelor a fost înființat în grajdurile Prefecturii Poliţiei.
În 1907, dr. Minovici a început pregătirea practică a studenților în salvare, astfel încât, în 1908, echipajul ambulanţei era format din medici interni și sanitari. Din 1907, Salvarea a funcționat regulat, România devenind al treilea stat din Europa cu un astfel de serviciu, după Olanda și Austria. În 1912, au fost aduse la București primele ambulanţe auto de la Paris. În 1931, profesorul Minovici a teoretizat pentru prima dată în lume “împingerea actului medical calificat la locul accidentului”.
Spitalul de Urgenţă a fost înfiinţat în 1943, în clădirea Salvării din Bucureşti, marcând începutul primului sistem integrat de asistenţă medicală de urgenţă din România: Salvarea și Spitalul de Urgenţă.
În 1992, în cadrul Serviciului de Ambulanţă al Municipiului Bucureşti, s-a înfiinţat prima şcoală de Ambulanţieri și Operatori Registratori de Urgenţă din România. În 1995, au apărut Serviciile Judeţene de Ambulanţă și Serviciul de Ambulanţă al Municipiului Bucureşti, subordonate Ministerului Sănătăţii Publice, prin Direcţiile Judeţene de Sănătate Publică. Accesarea serviciilor de urgenţă se făcea prin apelarea numărului gratuit 961.