29 septembrie: Ziua Internațională de Conștientizare a Risipei Alimentare
SUSTENABILITATE. Ziua Internațională de Conștientizare a Risipei Alimentare (International Day of Awareness on Food Loss and Waste Reduction) este sărbătorită anual pe 29 septembrie. În 2024, atenția va fi concentrată pe necesitatea urgentă de finanțare pentru susținerea eforturilor de reducere a pierderilor și risipei de alimente, contribuind astfel la îndeplinirea obiectivelor climatice și la promovarea Agendei 2030 pentru Dezvoltare Durabilă.
Conform datelor disponibile pe www.un.org, la nivel global, aproximativ 13,2% din alimentele produse se pierd de-a lungul lanțului de aprovizionare, înainte de a ajunge la vânzare cu amănuntul. În același timp, 19% din producția totală de alimente este risipită în gospodării, restaurante și magazine alimentare. Această problemă are efecte semnificative asupra securității alimentare și a mediului.
Ziua Internațională de Conștientizare a Risipei Alimentare a fost desemnată oficial de Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite în 2019 (Rezoluția A/RES/74/209), recunoscând importanța unei producții alimentare sustenabile pentru a promova securitatea alimentară la nivel global. Obiectivul este reducerea risipei alimentare și susținerea unui consum responsabil pentru a combate foametea și a contracara schimbările climatice.
Pierderile și risipa de alimente au consecințe semnificative. Pe lângă impactul direct asupra insecurității alimentare, acestea duc la irosirea resurselor necesare pentru producția alimentară, precum apa, pământul, energia și forța de muncă. În plus, eliminarea deșeurilor alimentare în gropile de gunoi generează emisii de gaze cu efect de seră, contribuind la schimbările climatice.
Deși la nivel global se produce suficientă hrană pentru întreaga populație, milioane de oameni suferă de foame și malnutriție. Alimentele perisabile, cum ar fi fructele, legumele, peștele și produsele animale, sunt printre cele mai risipite, ceea ce afectează direct accesul la hrană nutritivă.
Risipa alimentară generează și pierderi economice considerabile, afectând producătorii, consumatorii și națiunile, dar și mijloacele de trai și stabilitatea economică globală. Deșeurile alimentare contribuie între 8% și 10% la emisiile totale provocate de sistemul agroalimentar, având un impact semnificativ asupra mediului, potrivit www.fao.org.
Pentru a face sistemele alimentare mai rezistente și durabile, este necesară o abordare integrată care să reducă pierderile și risipa de alimente. Sunt esențiale acțiuni globale și locale, tehnologii inovatoare și practici sustenabile pentru a maximiza utilizarea alimentelor produse. Soluțiile propuse includ platforme de comerț electronic, sisteme mobile de procesare a alimentelor și bune practici pentru gestionarea calității alimentelor.
Cu doar șase ani rămași până la atingerea obiectivului 12.3 al Obiectivului 12 de Dezvoltare Durabilă (Consum și Producție Responsabile), există o nevoie urgentă de a accelera eforturile pentru reducerea pierderilor și risipei de alimente, subliniază ONU.