3 august – Ziua Mondială a Pepenelui
CURIOZITĂȚI. Pe timpul verii, pepenele roșu este alegerea perfectă pentru a ne potoli setea și a ne încânta simțurile cu aroma sa proaspătă. Acest fruct zemos este sărbătorit astăzi pentru toate beneficiile sale.
Cum să recunoști un pepene roșu copt și ce înseamnă să-l cultivi:
Pepenele verde a fost preferatul scriitorului Mark Twain, care îl descria drept un lux al acestei lumi, spunând că, atunci când îl guști, îți poți imagina ce mănâncă îngerii. Cu un conținut de apă de peste 90%, pepenele nu doar că potolește setea, dar este și extrem de benefic pentru sănătate în zilele toride de vară.
Originea pepenelui verde este considerată a fi Africa de Sud, unde există cea mai mare diversitate de specii. În lume, sunt cunoscute peste 1.200 de soiuri. Potrivit documentelor istorice, pepenele verde a fost cultivat pentru prima dată în Egipt acum aproximativ 5.000 de ani. În secolul al VII-lea a ajuns în India, iar în secolul al X-lea în China, care este astăzi cel mai mare producător de pepeni din lume. Europenii au început să cultive pepeni verzi în secolul al XIII-lea.
Acest fruct suculent este bogat în substanțe nutritive, incluzând potasiu și vitaminele A, B, și C. De asemenea, conține licopen, care îi dă culoarea roșu intens. Deși are mai puține fibre decât alte fructe (doar 3-4 g de fibre la 200 g), pepenele are mai puține calorii și un conținut ridicat de apă.
Beneficii pentru sănătate:
1. Protejează inima: Consumul zilnic de pepene verde poate preveni acumularea de colesterol rău în artere și vasele de sânge, reducând riscul de boli cardiovasculare datorită citrulinei.
2. Menține corpul hidratat: Având peste 90% apă, pepenele ajută la menținerea hidratării organismului și este un diuretic natural, fără a solicita rinichii.
3. Calmează mușchii obosiți: Pepenele verde poate ameliora durerile musculare după antrenamente intense datorită conținutului său de electroliți și citrulină. Un studiu realizat de cercetători iranieni a arătat că citrulina ajută la reducerea oboselii musculare.