3 iulie: Ziua Internațională fără Pungi de Plastic

EVENIMENT. Directiva europeană privind limitarea impactului produselor din plastic asupra mediului a intrat în vigoare la 3 iulie 2021. Aceasta interzice punerea pe piață a unor articole de unică folosință precum farfurii, tacâmuri, paie sau bețișoare de urechi.

În România, Directiva (UE) 2019/904, adoptată de Parlamentul European acum doi ani, nu a fost încă transpusă în legislația națională. O Ordonanță de Urgență în acest sens așteaptă aprobare de la Guvern.

Pe 9 martie 2020, americanii au adoptat un proiect de lege care interzice pungile de plastic de unică folosință, ca parte a unui efort global de reducere a deșeurilor de plastic. Două zile mai târziu, Organizația Mondială a Sănătății a declarat COVID-19 pandemie globală, inaugurând o nouă epocă de aur a materialelor plastice de unică folosință – de la recipiente pentru mâncare până la viziere și costume de protecție.

Industria reciclării, deja afectată înainte de pandemie, nu poate ține pasul cu consumul de plastic. Doar aproximativ 8% din plastic este reciclat, peste două treimi ajungând în gropile de gunoi, iar restul fiind incinerat.

În 2021, la cea de-a XII-a ediție, organizatorii, zeci de organizații și simpli cetățeni din întreaga lume încearcă, prin diverse metode, să crească gradul de conștientizare privind impactul plasticului asupra mediului și pericolele pungilor de plastic de unică folosință.

De la 1 ianuarie 2019, în România, s-a interzis folosirea pungilor de plastic sub 50 de microni. Pungile de plastic vizate sunt cele cu mâner, folosite la cumpărături. Cu toate acestea, mulți oameni continuă să utilizeze pungile subțiri de plastic. Indiferent dacă achiziționăm produse alimentare sau cel mai nou produs de la Prada, părăsim magazinul cu o pungă de plastic. Apoi, când ajungem acasă, aruncăm ambalajul, fără nicio grijă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare