3 martie – Ziua Mondială a Scriitorilor: cuvintele ne definesc și ne construiesc viitorul

EVENIMENT. În fiecare an, pe 3 martie, este sărbătorită Ziua Mondială a Scriitorilor, un prilej de a recunoaște contribuția esențială a poeților, eseiștilor, nuveliștilor, dramaturgilor, criticilor literari, istoricilor și jurnaliștilor la dezvoltarea culturii și literaturii la nivel global.

Această zi a fost instituită în 1986 de către English PEN Club, una dintre cele mai vechi organizații internaționale dedicate promovării libertății de expresie și drepturilor scriitorilor. Fondat la Londra în 1921, Clubul Internațional PEN (acronim derivat din „poet-eseist-romancier”) a fost creat pentru a încuraja colaborarea intelectuală și solidaritatea între scriitorii din întreaga lume. Deși numele său face referire la trei forme literare, organizația include și jurnaliști, istorici și alți creatori de conținut scris.

Inițiativa înființării clubului aparține scriitoarei britanice Catherine Amy Dawson Scott, iar primul său președinte a fost John Galsworthy. De-a lungul timpului, PEN Club s-a extins în numeroase țări, reunind nume marcante ale literaturii mondiale, precum H.G. Wells, Thomas Hardy, W.B. Yeats, Thomas Mann, Rabindranath Tagore și Robert Frost.

În România, PEN Clubul a fost fondat în 1923, avându-l printre inițiatori pe Liviu Rebreanu. De-a lungul decadelor, organizația i-a avut ca membri pe unii dintre cei mai importanți scriitori români, printre care Camil Petrescu, Lucian Blaga, Mihail Sebastian, Mircea Eliade, Ion Minulescu și Octavian Goga. După o perioadă de întrerupere, PEN România a fost reînființat în 1990, reafirmându-și angajamentul față de valorile libertății de expresie și ale culturii scrise.

Astăzi, Clubul Internațional PEN are centre în peste 130 de țări și rămâne una dintre cele mai importante organizații dedicate protejării libertății de creație și promovării literaturii.

Puterea cuvintelor a fost și rămâne un instrument esențial al umanității. Scriitorii modelează gândirea, provoacă reflecția și inspiră generații întregi. Așa cum spunea Tudor Arghezi, „Dacă vrei să te faci romancier, deschide miezul şi scoate din călimară Universul.” În aceeași idee, Gustave Flaubert considera că „Arta scrisului înseamnă arta de a descoperi ceea ce crezi”, iar Matthew Arnold sublinia că un scriitor trebuie „să aibă ceva de spus şi să o spună cât de clar poate.”

Ziua Mondială a Scriitorilor este o ocazie de a celebra puterea cuvintelor și pe cei care, prin scrisul lor, contribuie la evoluția culturii și a societății.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare