30 iunie- Ziua Internațională a Asteroidului

EVENIMENT. La 30 iunie 2024 este marcată Ziua Internațională a Asteroidului pentru a sublinia importanța acestor corpuri cerești.

Această zi a fost instituită în decembrie 2016 de Adunarea Generală a Națiunilor Unite prin Rezoluția A/RES/71/90, care preciza marcarea “anuală, la nivel internațional” a acestei zile pentru a crește gradul de conștientizare a publicului asupra “pericolului impactului cu un asteroid”, conform www.un.org. Inițiativa a aparținut Asociației Exploratorilor Spațiului și a fost ulterior aprobată de Comitetul privind utilizarea pașnică a spațiului îndepărtat. Astrofizicianul Brian May, astronautul Rusty Schweickart, regizorul Grig Richters și președintele Fundației B612, Danica Remy, au militat intens pentru instituirea acestei zile internaționale. Demersul lor a fost motivat de necesitatea educării publicului asupra importanței asteroizilor pentru istoria umanității și asupra rolului pe care aceste corpuri cerești îl au în sistemul solar.

Ziua Internațională a Asteroidului este marcată oficial de Organizația Națiunilor Unite pentru a educa și a crește gradul de conștientizare în cadrul comunității internaționale asupra rolului asteroizilor în formarea universului, modalităților de valorificare a resurselor acestor corpuri cerești și în ceea ce privește potențiala explorare a acestora sau modurile în care planeta poate fi protejată de posibile coliziuni cu asteroizi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare