384 991 RON este costul creșterii unui copil în România

STUDIU. În primul semestru din 2023 s-au născut puțin peste 73 000 de copii în România, cel mai mic număr de copii nou-născuți din ultimii 145 de ani. Acest record negativ nu este o anomalie, ci o continuare a declinului demografic accentuat, pe care unii experți îl cataloghează ca fiind una dintre cele mai grave crize pe care le traversează țara noastră.

România nu este un caz singular în Europa. Majoritatea țărilor europene se confruntă cu aceeași problemă a îmbătrânirii populației și scăderea ratei natalității. În anul 2021, în Uniunea Europeană, numărul mediu de copii născuți per mamă era de 1,53, România situându-se peste media europeană cu 1,81 copii născuți per mamă. În Italia și Spania, două țări cu o mare comunitate de români, acest număr era de doar 1,25 respectiv 1,16.

Experții care au studiat acest fenomen în țările dezvoltate au pus acest declin pe seama mai multor factori: creșterea nivelului de educație al femeilor și numărul crescut al femeilor care-și dezvoltă o carieră, accesul facil la contracepție și planficare familială, scăderea mortalității infantile, precum și schimbării stilului de viață datorat prosperității economice.

Creșterea standardului de viață vine la pachet cu o majorare a cheltuielilor asociate extinderii familiei, precum și a așteptărilor pe care le avem legate de calitatea vieții pentru noi și copiii noștri. Astfel, mulți părinți care își doresc o familie mai numeroasă pot considera că aceasta devine o provocare financiară.

ClubulCopiilor.ro a decis să se concentreze pe ultimul aspect, și anume determinarea costului asociat creșterii unui copil în România.

Costul creșterii unui copil în România este de 384 991 RON; Costul creșterii celui de-al doilea copil este de 257 625 RON.
Creșterea copiilor, deși dificilă, este plină de satisfacții. Cu toate acestea, poate fi foarte costisitoare atunci când te așezi și faci calculele.

Clubulcopiilor.ro a efectuat un studiu axat pe evaluarea costului minim necesar pentru creșterea unui copil de la naștere până la vârsta de 19 ani (până la terminarea liceului) în cadrul unei familii din mediul urban.

Costul total pentru creșterea unui copil născut în 2024 ajustat la rata inflației este estimat la 594 070 RON pentru primul copil și 417 989 RON pentru cel de-al doilea copil. Astfel părinții care își doresc 2 copii vor avea un cost de cel puțin 1 mil RON pentru creșterea acestora până la terminarea liceului.

Chiar daca numărul pare intimidant la o primă vedere – nu uitați că acest cost este repartizat pe 19 ani.

Cum am calculat acest număr?
Punctul de plecare al studiului nostru îl reprezintă o excelentă analiză făcută în 2018 de către Syndex România și Institutul de Cercetare a Calității Vieții care au calculat coșul minim de consum pentru un trai decent pentru populaţia României.

Coșul minim de consum este structurat în 11 capitole și 226 de itemi, oferind o metodologie detaliată și propunând, de asemenea, o modalitate de actualizare periodică a valorii acestuia.

În cadrul cercetării, Syndex România și Institutul de Cercetare a Calității Vieții au determinat
cantitățile necesare și prețurile minime pentru alimente, îmbrăcăminte, încălțăminte, produse de
igienă personală și uz casnic valabile în anul 2018. Clubulcopiilor.ro a utilizat aceste prețuri în
analiza sa, ajustându-le cu ajutorul indicilor anuali ai prețurilor de consum furnizați de Institutul
Național de Statistică.

Defalcarea costului pentru a crește un copil în funcție de tipul de cheltuielă:
Înțelegerea costului asociat creșterii unui copil îi poate ajuta pe părinți să se pregătească financiar și să se adapteze la noile provocări ale vieții de familie.

1. Alimentație
S-au luat în considerare costurile ingredientelor necesare pentru prepararea hranei, având în vedere cantitatea de calorii necesară în funcție de vârstă, precum și distribuția pe principii alimentare și energetice sănatoase.

Se presupune că în primele 6 luni de viață copilul beneficiază exclusiv de alăptare, iar ulterior, necesită aproximativ 300 kcal/zi în medie până la împlinirea vârstei de un an. Pe măsură ce copilul crește, aportul caloric crește, variind de la 900 kcal/zi pentru vârsta de 1-2 ani până la 2600 kcal/zi la vârsta de 19 ani. Acest aspect asigură o abordare adecvată a nevoilor nutriționale în funcție de etapa de dezvoltare a copilului.

Analiza costurilor pentru alimentația în primul an de viață a copilului a inclus si cheltuieli extra, precum consiliere în alăptare (200 lei pentru o ședință), diversificarea alimentară de la 6 luni la un an, cu aproximativ 300 kcal/zi în medie, și necesarul de vitamina D, alături de alăptarea exclusivă la sân până la 6 luni.

2. Îmbrăcăminte
Pentru primul an de viață, s-au luat în considerare următoarele produse de îmbrăcăminte: 20 body-uri, 12 salopete, 12 pantaloni subțiri, 2 perechi de mănuși pentru nou-născut, 8 pălării/căciulițe, 20 perechi de șosete, 2 bluze groase, 2 perechi de pantaloni groși, un set format din fular-căciulă-mănuși, 2 perechi de botoșei, 2 combinezoane pentru iarnă, 2 overall-uri pentru primăvară/toamnă și 2 seturi formate din bluză/pantaloni sau 2 rochițe (vezi ANEXA).

Pentru intervalul de la un an la 19 ani, au fost adăugate jachete, încălțăminte potrivită pentru iarnă, sport și vară, lenjerie intimă, eliminând în același timp body-urile, salopetele și alte produse specifice bebelușului

3. Vacanță cu familia
A fost inclusă o vacanță anuală la un hotel din România, cu transport feroviar. Costul asociat copilului se referă la diferența dintre costul vacanței pentru 2 adulți și costul vacanței pentru 2 adulți și un copil de vârsta respectivă.

4. Incluziune socială
Teatru, cinema și muzee:
Teatru: participarea la evenimente teatrale o dată la 3 luni începând cu vârsta de 6 ani
Cinema: vizionarea unui film la cinema o dată la 3 luni începând cu vârsta de 6 ani
Muzee: explorarea muzeelor începând cu vârsta de 6 ani
Până la vârsta de 12 ani a fost inclus și costul pentru biletul adultului însoțitor.
Cărți și educație continuă: achiziționarea de cărți și alte produse culturale și educative în valoare de aprox. 32 lei/lună.
Activități extracurriculare și dezvoltare personală:
Participare la o activitate extrascolară: începând cu vârsta de 7 ani, cu o tranziție de la participări ocazionale la ateliere și locuri de joacă în primii ani.
Bani de buzunar: alocare săptămânală de bani, începând cu vârsta de 15 ani, variind de la 20 lei/săptămână în clasa a 9-a până la 50 lei/săptămână în clasa a 12-a.
Echipament sportiv și recreativ:
Role/patine: achiziționarea unei perechi la fiecare 4 ani, începând cu vârsta de 8 ani (buget 200 RON/buc.).
Tricicletă: procurarea unei biciclete fără pedale/triciclete/trotinete pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 2 și 5 ani (buget 170 RON).
Bicicletă cu roti ajutătoare: pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 5 și 8 ani, inclusiv echipament de protecție (buget 660 RON).
Bicicletă: pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 9 și 12 ani, inclusiv echipament de protecție (buget 1 340 RON) .
Tabără școlară: participarea la o tabără școlară în perioada liceului (buget 2 000 RON).

5. Comunicație
O etapă semnificativă în creșterea copiilor este introducerea comunicării moderne prin smartphone-uri și abonamente de telefonie mobilă. Această decizie presupune o abordare atentă și responsabilă pentru a asigura un echilibru între conectivitate și gestionarea adecvată a tehnologiei. Iată cum este planificată această cheltuială :

Smartphone: achiziționarea unui smartphone este luată în considerare începând cu vârsta de 12 ani. Această alegere nu se rezumă doar la un obiect de comunicare, ci și la un instrument de învățare și explorare (buget 520 RON/buc., perioadă de utilizare 4 ani).
Abonament minim de telefonie mobilă: odată cu achiziționarea smartphone-ului, se planifică și un abonament minim de telefonie mobilă. Acesta oferă copilului acces la comunicații, dar și ocazia de a dezvolta responsabilități legate de utilizarea conștientă a tehnologiei mobile (buget 30 RON/lună).

6. Educație
În cadrul cheltuielilor pentru educație au fost estimate o serie de costuri menite să susțină și să încurajeze progresul academic și implicarea copilului în activitățile școlare. S-a plecat de la premiza conform căreia copilul/copiii vor fi inscrisi în sistemul public de educatie, iar costurile extra cu meditatiile au fost considerate optionale, chiar dacă sunt comune pentru multe familii. Iată cum sunt planificate aceste cheltuieli:

Achiziționarea unui computer personal la 13 ani: odată cu intrarea în adolescență, copilul beneficiază de un instrument esențial pentru educație și explorare online (buget 1 990 RON).
Rechizite școlare: cumpărarea rechizitelor necesare, precum penare, caiete standard și stilouri, contribuie la pregătirea copilului pentru mediul școlar (buget alocat începând cu 3 ani de la 100 RON/an până la 544 RON/an în ultimul an de liceu).
Manuale școlare, culegeri și caiete speciale: asigurarea resurselor didactice esențiale pentru fiecare an școlar, inclusiv manuale, culegeri și caiete specializate (buget alocat începând cu 6 ani de la 140 RON/an până la 293 RON/an în ultimul an de liceu).
Sărbători și evenimente de sfârșit de an: participarea la serbările și evenimentele școlare, contribuind astfel la experiența educațională și socială a copilului (buget alocat începând cu 3 ani de la 46 RON/an până la 213 RON/an în ultimul an de liceu).
Fondul clasei: o contribuție voluntară la fondul clasei (buget alocat 200 RON/an). Chiar dacă oficial nu mai este legal, practica continuă datorită necesității de a acoperi cheltuielile specifice clasei. Părinții gestionează fondul și decid colectiv asupra utilizării banilor.
Program after school (doar pentru clasele primare, de la 6 ani la 11 ani, buget alocat 2 440 RON/an).
Excursie de recreere/Școala Altfel: O excursie specială care completează experiența educațională, oferind momente de relaxare și explorare în afara mediului școlar (buget alocat începând cu 6 ani de la 187 RON/an până la 390 RON/an în ultimul an de liceu).

7. Igienă personală și uz casnic
Cheltuielile asociate igienei personale și utilizării casnice reflectă atenția acordată sănătății și confortului familial. Pentru a evalua corect costurile de acest gen, s-a utilizat o metodă de ponderare cu ajutorul scalelor de echivalență.

Sunt incluse produse esențiale pentru igiena și buna funcționare a gospodăriei, asigurând astfel un mediu corespunzător pentru creșterea și dezvoltarea armonioasă a copilului.

Produse de igienă personală: cheltuieli pentru produse precum șampon, săpun, pastă de dinți, periuțe de dinți, produse pentru îngrijirea pielii și altele, menite să susțină igiena personală zilnică a fiecărui membru al familiei.
Produse de uz casnic: achiziționarea articolelor pentru curățenie și întreținerea locuinței, cum ar fi detergentul de rufe, produsele de curățat, precum și alte elemente esențiale pentru menținerea unui mediu sănătos și curat.
Produse pentru îngrijirea bebelușului: pentru copiii mici, această categorie include scutece, șervețele umede, creme pentru iritații, ulei hidratant.

8. Locuința
Cheltuielile legate de locuință acoperă o serie de aspecte esențiale pentru a asigura un mediu sigur și reconfortant pentru creșterea copilului. Analizăm trei componente majore ale acestor cheltuieli:

Rata lunară pentru credit imobiliar: s-a luat în considerare o rată lunară pentru un credit imobiliar în valoare de 13 500 de euro, pe o perioadă de 30 de ani, cu o dobândă anuală efectivă de 8,06%. Aceasta reflectă diferența între prețul unui apartament cu 2 camere și o suprafață de 52 m2 (standardul legal pentru 2 adulți) și un apartament cu 3 camere de 66 m2 (standardul legal pentru 2 adulți și un copil) la un cost mediu pe metru de patrat de aproximativ 964 de euro pe metru patrat. Rata lunară este inclusă în costul atribuit copilului.
Dotarea camerei copilului: în primul an, s-au considerat cheltuieli pentru elementele esențiale precum patul pentru bebeluși, masa de înfășat, saltea etc. Între 2 și 6 ani, s-a adăugat mobilierul camerei, cum ar fi patul junior, noptiera, șifonierul, covorul, iar până la vârsta de 11 ani, au fost incluse un birou și o bibliotecă pentru susținerea procesului educațional.
Cheltuieli lunare cu locuința: Această categorie acoperă diverse aspecte, cum ar fi energia termică necesară, impozitul suplimentar pentru suprafața de 14m2 și o parte din consumul de apă și curent.

9. Transport
S-a considerat costul unui abonament redus pentru transportul public, începând cu vârsta de 6 ani. Cu toate că noua lege a Educației, în vigoare din septembrie 2023, asigură gratuitatea transportului public tuturor elevilor pe tot parcursul anului școlar, vom menține această sumă minimă în analiza costului cu transportul datorită implementării recente și dificultăților întâmpinate în unele zone.

Cheltuielile pentru transportul bebelușului (0-1 an) includ un cărucior 3 în 1 (800 RON), un sistem de purtare ergonomic (450 RON), o pătură pentru cărucior (50 RON) și un sac de iarnă (50 RON), totalizând 1 350 RON.

Cum diferă costurile pentru creșterea copiilor în marile orașe din țară
Echipa noastră a încercat să determine un cost minim pentru creșterea copiilor într-un oraș din România luând în considerare prețurile minime din mediul urban pentru serviciile și produsele necesare unui copil. Dacă unele costuri diferă puțin între marile orașe, de ex. costurile alimentare sau cele cu articolele vestimentare, altele precum costul locuințelor sau costul anumitor servicii pot să difere foarte mult.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare