Modificări la Codul Fiscal referitoare la vânzarea clădirilor, inclusiv locuințelor

ADMINISTRAȚIE. Draftul modificărilor la Codul Fiscal propune impozit și taxă pe valoarea adăugată pentru vânzarea clădirilor, inclusiv locuințelor.

Potrivit acestui draft, la transferul dreptului de proprietate și dezmembrămintelor acestuia prin acte juridice între vii asupra construcțiilor și terenurilor aferente, precum și asupra terenurilor fără construcții, se va percepe un impozit calculat în funcție de perioada de deținere:

5% pentru construcții și terenuri, deținute până la 3 ani inclusiv;
3% pentru construcții și terenuri, deținute peste 3 ani.
De asemenea, impozitul pe tranzacțiile imobiliare cu clădiri rezidențiale se va calcula la prima vânzare, prin aplicarea unei cote de 5% asupra prețului de vânzare al fiecărei clădiri rezidențiale vândute. Aceasta exclude valoarea de 600.000 lei, fără a lua în considerare taxa pe valoarea adăugată aferentă. În cazul în care prețul de vânzare al fiecărei clădiri rezidențiale este sub valoarea minimă stabilită de studiul de piață, impozitul se va calcula la nivelul valorii stabilite în studiul de piață, tot reducându-se cu 600.000 lei.

Cota de TVA redusă de 9% va fi aplicată pentru anumite tipuri de clădiri, inclusiv terenurile pe care sunt construite:

Cămine de bătrâni și pensionari;
Case de copii și centre de recuperare și reabilitare pentru minori cu handicap;
Locuințe cu suprafață utilă de maximum 120 mp, a căror valoare nu depășește 600.000 lei, achiziționate de persoane fizice individual sau în comun cu alte persoane fizice;
Clădiri livrate către primării în vederea atribuirii de către acestea cu chirie subvenționată unor persoane sau familii a căror situație economică nu le permite accesul la o locuință în proprietate sau închirierea unei locuințe în condițiile pieței.
Aceste modificări urmează să intre în vigoare începând cu data de 1 septembrie 2023.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare