4 februarie – Ziua Mondială de Luptă Împotriva Cancerului

SĂRBĂTOARE. Se pare că, mai devreme sau mai târziu, cancerul are un impact asupra noastră, a tuturor. De aceea, Ziua Mondială de luptă împotriva cancerului, care are loc pe 4 februarie, este o zi importantă pentru a crește gradul de conștientizare cu privire la prevenire, depistare și tratament.
Inițiată de Uniunea pentru Controlul Internațional al Cancerului în 2008, activitățile din cadrul Zilei Mondiale a Cancerului urmăresc reducerea semnificativă a îmbolnăvirilor și a deceselor cauzate de cancer până în 2022.

Scopul este de a informa și de a încuraja oamenii cu privire la prevenirea, depistarea precoce și tratamentul acestuia.
Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, cancerul este una dintre principalele cauze de deces la nivel mondial. Uniunea pentru Controlul Internațional al Cancerului (UICC) a fost înființată în 1993. Cu sediul la Geneva, este o societate bazată pe membri care lucrează pentru eradicarea cancerului în întreaga lume și pentru progresul cercetării medicale. Sub conducerea sa, în același an, la Geneva, Elveția, a fost sărbătorită prima Zi internațională de luptă împotriva cancerului. Mai multe organizații bine-cunoscute, societăți de cancer și centre de tratament au sprijinit, de asemenea, această inițiativă.

Ziua mondială de luptă împotriva cancerului a fost oficializată în cadrul primului Summit mondial împotriva cancerului, în anul 2000. Evenimentul a avut loc la Paris și la el au participat membri ai organizațiilor de luptă împotriva cancerului și lideri guvernamentali importanți din întreaga lume. A fost semnat un document intitulat “Carta de la Paris împotriva cancerului”, cuprinzând 10 articole, care a subliniat un angajament global de îmbunătățire a facilitării și calității vieții pacienților cu cancer. De asemenea, au fost evidențiate progresele și creșterea investițiilor în cercetarea, prevenirea și tratarea cancerului. Articolul X din această cartă a declarat oficial Ziua mondială de luptă împotriva cancerului, care va fi sărbătorită la 4 februarie.

Cancerul are numeroase tipuri, astfel încât există diverse culori și simboluri folosite pentru a marca un anumit tip de cancer și pentru a promova lupta împotriva acestuia. De exemplu, panglica portocalie are rolul de a sensibiliza populația cu privire la cancerul la copii, în timp ce panglica roz este asociată la nivel mondial cu conștientizarea cancerului de sân. Ca simbol al speranței pentru pacienți și supraviețuitori, floarea narciselor este folosită de Societatea Americană de Cancer pentru un viitor în care această boală care pune în pericol viața nu mai există.

În această zi, sute de evenimente și strângere de fonduri au loc în întreaga lume în fiecare an, pentru a aduce împreună persoane, comunități și organizații în spitale, școli, întreprinderi, piețe, săli comunitare, parcuri etc. pentru a face campanie și a transmite puternicul memento că cei loviți de cancer nu sunt singuri și că toți avem o responsabilitate comună în reducerea impactului global al acestei boli.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare