5 curiozități despre Muzeul Louvre din Paris

CURIOZITĂȚI. Acum 230 de ani, pe data de 28 martie 1794, Muzeul Louvre din Paris își primea primii vizitatori. În cinstea acestei aniversări, vă prezentăm 5 curiozități despre cel mai cunoscut muzeu de artă din lume.

  1. Fostă fortăreață: Înainte de a deveni unul dintre cele mai mari și mai vizitate muzee din lume, Luvrul a fost construit inițial ca o fortăreață la sfârșitul secolului al XII-lea, în timpul regelui Filip al II-lea. De-a lungul secolelor, a evoluat de la o structură defensivă la un palat regal și, în cele din urmă, s-a transformat în muzeul pe care îl cunoaștem astăzi.
  2. Popularitatea Giocondei: Luvrul găzduiește una dintre cele mai faimoase opere de artă din lume, “Mona Lisa” a lui Leonardo da Vinci. Ceea ce este interesant este faptul că pictura nu și-a câștigat imensa popularitate decât atunci când a fost furată în 1911, stârnind o atenție sporită și ajungând pe prima pagină în întreaga lume. Pictura a fost recuperată doi ani mai târziu, ceea ce a dus la o și mai mare fascinație publică față de tablou.
  3. Rădăcini antice: Deși Luvrul este renumit pentru vasta sa colecție de artă europeană, acesta găzduiește, de asemenea, o gamă impresionantă de artefacte antice de la civilizații din întreaga lume. Departamentul său de antichități din Orientul Apropiat, de exemplu, conține comori care datează de mii de ani, inclusiv artefacte din Mesopotamia, Persia și Egipt.
  4. Piramida de sticlă: Una dintre cele mai ușor de recunoscut elemente ale Luvrului este piramida de sticlă situată în curtea centrală a muzeului. Proiectată de arhitectul I. M. Pei, piramida servește drept intrare principală în muzeu. În ciuda faptului că s-a confruntat inițial cu controverse atunci când a fost inaugurată în 1989, piramida a devenit de atunci un simbol iconic al Luvrului și al Parisului însuși.
  5. Galerii subterane: Sub complexul întins al Luvrului se află o rețea extinsă de galerii și pasaje subterane. Aceste zone, cunoscute sub numele de complexele subterane Carrousel și Sully, adăpostesc spații expoziționale suplimentare, depozite și chiar un centru comercial. Explorarea acestor adâncimi ascunse adaugă un alt nivel de intrigă experienței muzeale.
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare