5 iulie- Ziua Justiției

EVENIMENT. Ziua Justiției a fost instituită în anul 1994, prin Hotărârea nr. 364 a Guvernului României. Această zi are rolul de a sublinia importanța puterii judecătorești, a partenerilor justiției și a tuturor celor implicați în consolidarea statului de drept. De asemenea, reprezintă o oportunitate pentru întărirea relațiilor instituționale.

De-a lungul anilor, Uniunea Juriștilor din România și Consiliul Superior al Magistraturii au organizat diverse evenimente cu ocazia acestei zile, incluzând seminarii, conferințe, dezbateri publice și zilele porților deschise la instituțiile juridice. La aceste evenimente participă magistrați, avocați, notari publici, consilieri juridici, executori judecătorești, precum și personalități din viața publică și juridică. Reprezentanți din domeniu transmit mesaje dedicate acestei zile, accentuând rolul justiției în societate.

În 2019, cu ocazia Zilei Justiției, ministrul justiției de atunci, Ana Birchall, a transmis un mesaj de susținere, subliniind importanța justiției române în contextul familiei europene și a parteneriatului strategic euro-atlantic. Ea a evidențiat că justiția reprezintă dreptate și stabilirea adevărului, funcții vitale pentru un stat democratic, care trebuie îndeplinite în cadrul valorilor universale privind drepturile și libertățile fundamentale ale omului.

În aceeași ocazie, președintele Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Lia Savonea, a accentuat importanța Zilei Justiției, considerând-o un moment de sărbătoare pentru toți cei care contribuie profesional la înfăptuirea justiției. Ea a subliniat că această zi este un prilej pentru societate și profesioniștii dreptului de a conștientiza scopul justiției de a menține echilibrul social prin respectarea supremației legii. Savonea a menționat că independența justiției, conferită la nivel constituțional, impune o mare responsabilitate socială și obligația morală a unității corpului profesional al magistraților pentru a garanta această valoare fundamentală și pentru a proteja cetățenii împotriva oricărei forme de arbitrariu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare