5 religii misterioase ale Greciei antice

ANTICHITATE. În timp ce majoritatea grecilor antici se închinau zeilor pentru a-i liniști, unii s-au adunat în secret pentru a dezvălui adevăruri ascunse. Ce secrete au dezvăluit religiile misterioase ale Greciei antice?

Ori de câte ori o furtună de grindină le distrugea recoltele, vânturile îi împiedicau să navigheze, iar viața părea prea dificilă, grecii antici se întorceau spre zeii lor. Intervenția lor divină era necesară în vremuri de luptă. Construind temple, oferind sacrificii și organizând festivaluri, ei sperau că zeii și zeițele vor fi de partea lor. Cu toate acestea, unii oameni tânjeau la o conexiune spirituală mai profundă. Au căutat răspunsuri care rămân încă fără răspuns. care este scopul vietii? Ce se întâmplă după ce murim? Religiile misterioase (sau cultele) din Grecia antică, cum ar fi orfismul și cultul lui Eleusis, au oferit câteva răspunsuri. Deși revelațiile lor rămân un mister, există câteva relatări și presupuneri cu privire la inițierile lor.

Ce constituie o religie misterioasă?

Oficial, nu exista o religie organizată greacă antică, cel puțin cu criteriile de astăzi. Cu toate acestea, grecii antici împărtășeau credințe, ritualuri și mituri comune care au format un sistem popular de credință publică. Majoritatea oamenilor i-au recunoscut și s-au închinat pe cei doisprezece zei și zeițe olimpice, Zeus, zeul cerului, fiind conducătorul Olimpului. Închinarea lor includea jertfe, construirea de temple minunate și organizarea de festivaluri religioase. Acesta din urmă implica de obicei competiții atletice care aveau loc la fiecare câțiva ani. De exemplu, Jocurile Olimpice au început ca un festival religios dedicat lui Zeus. Reînvierea lor ar fi putut întuneca aspectul lor religios, dar ceremonia de aprindere a flăcării are loc încă la Olympia.

Aceste forme de închinare erau publice și cu doar câteva limitări în ceea ce privește cine putea participa. De exemplu, femeile căsătorite nu puteau participa la competițiile atletice ale bărbaților și invers, în timp ce sclavii aveau adesea o participare limitată la activități religioase. Cu toate acestea, credințele și practicile religiei publice a Greciei antice erau cunoscute de toată lumea.

Deja din perioada arhaică, diferite culte secrete au funcționat din ochii publicului. Ele au constituit ceea ce noi numim acum „religii misterioase” ale Greciei antice. Cu promisiuni despre viața de apoi și, uneori, cu dezvăluiri despre mântuirea sufletului, au reușit să dobândească o mare urmărire. Ei necesitau ritualuri de inițiere și secret absolut. Termenul „mister” (din grecescul „myein”, a închide ochii sau buzele) este de fapt asociat cu secretele pe care „mystes” (inițiații) trebuiau să le păstreze de la cei din afară. În unele cazuri, vorbirea deschisă despre riturile misterioase către non-membri ar putea duce la pedeapsa supremă: moartea.

În zilele care urmează vă vom prezenta cele 5 religii misterioase ale Greciei antice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare