531 de ani de la prima călătorie spre America a lui Cristofor Columb

ISTORIE. Cristofor Columb (în italiană Cristoforo Colombo, în spaniolă Cristóbal Colón) s-a născut în anul 1451 în Genova, care la vremea aceea făcea parte din Republica Genova. El a devenit un navigator renumit, fiind asociat cu Italia și Spania. Scopul său inițial a fost să găsească o rută spre India navigând spre vest, pe Oceanul Atlantic.

Prima sa expediție a plecat din portul Palos de la Frontera pe data de 3 august 1492. Expediția a fost formată din trei nave: Santa Maria (sub comanda sa), Pinta și Nina, călătorind în total cu aproximativ 90 de oameni. Navele au urmat drumul alizeelor, iar pe 12 octombrie 1492, un marinar de pe Pinta pe nume Rodrigo de Triana a observat pământul, semnalând astfel descoperirea unui nou continent, cunoscut ulterior sub numele de America.

În timpul expediției, Columb a descoperit și alte insule, precum Santa Maria Conception, Fernandina, Isabella, Juna, și Bohio (azi Hispaniola, cuprinzând Haiti și Republica Dominicană). Odată întors în Spania, pe 15 martie 1493, Columb a fost primit ca un erou și a fost recunoscut pentru realizările sale.

Columb a organizat o a doua expediție în septembrie 1493, cu 17 vase și aproximativ 1500 de oameni. Debarcările au fost făcute pe insulele Dominica, Guadalupe și Antigua. La Navidad, unde fondase anterior o colonie, a găsit toți coloniștii uciși și fortul distrus.

Următoarele expediții ale lui Columb au avut loc în 1498 și 1502, însă întâmpinau dificultăți din ce în ce mai mari. A descoperit insula Trinidad și a explorat coastele Americii Centrale, în special în zona actuală a Venezuelei. De-a lungul timpului, coloniile și reputația sa au fost afectate de dezacordurile dintre coloniști, ostilitatea băștinașilor și lipsa de sprijin din partea coroanei spaniole.

În cele din urmă, Columb a fost destituit din funcția de guvernator al coloniei Hispaniola în 1500 și trimis înapoi în Spania, însoțit de cătușe. Cu toate acestea, regele și regina i-au iertat pe el și pe fratele său, dar i-au refuzat să revină în funcția de guvernator.

Ultima sa călătorie a avut loc în 1502, dar nu a mai continuat după ce a întâmpinat dificultăți și s-a îmbolnăvit. Columb s-a întors în Spania și nu a mai călătorit pe mare niciodată.

Astfel, Cristofor Columb a devenit una dintre figurile cele mai importante ale epocii sale, căpătând faimă pentru explorările sale și descoperirea unui nou continent, America. Cu toate acestea, istoria sa este marcată și de controverse și dificultăți în relația cu coloniștii și populațiile indigene din Lumea Nouă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare