54 de ani de când modulul lunar al lui Apollo 10 s-a apropiat pentru prima dată la 16 km de suprafața Lunii
SPAȚIAL. Apollo 10 a fost a patra misiune spațială cu echipaj uman din Programul Apollo și a doua (după Apollo 8) care a orbitat Luna. A avut loc în 22 mai 1969 și a fost o „repetiție” pentru prima aterizare pe Lună, testând toate componentele și procedurile cu excepția aselenizării propriu-zise. Astronauții Thomas Stafford și Gene Cernan au zburat cu Modulul Lunar Apollo (LM) pe o orbită de coborâre, situată la 15,6 km de suprafața lunară, punctul în care urma să înceapă coborârea pentru aterizare. După ce a orbitat Luna de 31 de ori, Apollo 10 a revenit în siguranță pe Pământ, iar succesul său a permis prima aterizare reală (Apollo 11) două luni mai târziu.
Modulul lunar Apollo (ML) a fost una din componentele Astronavei Apollo al cărei principală funcție era transportul astronauților de pe orbita Lunii pe Lună și înapoi. Astronava Apollo a fost construită în cadrul Programului Apollo de aselenizare, al guvernului SUA.
Modulul avea 4,4 m înălțime, 4,3 m diametru și avea un echipaj format din 2 persoane. „Trenul” de aselenizare avea 4 picioare. Masa totală a modulului era de 15.264 kg din care 10.334 kg cântărea modulul de coborâre și restul modulul de ascensiune.
Modulul lunar era partea astronavei Apollo care aseleniza și apoi revenea pe orbita lunară. Cuprindea două componente majore, modulul de coborâre și modulul de ascensiune.
Modulul de coborâre conține trenul de aselenizare, scara pentru astronauți, antena radarului de aselenizare, motorul de coborâre precum și combustibilul pentru aselenizare. Avea câteva compartimente folosite pentru transportul componentelor experimentelor pentru suprafața lunară ALSEP, căruciorul pentru echipament (folosit doar în cadrul misiunii Apollo 14, roverul lunar (Apollo 15, Apollo 16 și Apollo 17), camera de televiziune, unelte și cutiile pentru eșantioane lunare. Tot aici se afla și cea mai mare parte a oxigenului, apei de răcire și băut precum și bateriile principale. De scara astronauților era fixată și o placă comemorativă.
Modulul ascensional conține cabina echipajului, panoul de instrumente, portul de andocare, ușa pentru coborârea astronauților, sistemul reactiv RCS, antenele de comunicație și radar, motorul ascensional, combustibil și oxigen suficient pentru revenirea pe orbita lunară și întâlnirea cu modulele de comandă și de serviciu.