Stăpânii câinilor periculoși trebuie să plătească o asigurare anuală. Care sunt măsurile și rasele afectate

LEGISLAȚIE. Proprietarii de câini, în special cei care dețin rase considerate periculoase sau foarte periculoase, sunt supuși unor reguli stricte și obligații financiare pentru a asigura siguranța publică și pentru a compensa eventualele pagube provocate de animalele lor. Aceste măsuri includ înregistrarea la poliție și încheierea unei asigurări de răspundere civilă.

Ce înseamnă să deții un câine periculos?
Potrivit legislației, câinii periculoși sunt aceia care atacă sau mușcă o altă persoană fără să fie provocată. Aceasta include și câinii care aparțin unităților de poliție, jandarmerie sau altor unități militare și care se află într-o misiune atunci când provoacă astfel de incidente.

Obligațiile proprietarilor de câini periculoși
Pentru a asigura securitatea și responsabilitatea, proprietarii de câini periculoși trebuie să respecte următoarele reguli:

Înregistrarea la poliție: Toți proprietarii de câini periculoși trebuie să-și înregistreze animalele la poliție, furnizând informații detaliate despre câine și adresa de domiciliu.

Avertisment vizual: Proprietarii sunt obligați să semnaleze locuința sau grădina în care se află câinele cu un avertisment vizual care să informeze publicul că în zonă se află un câine periculos sau agresiv.

Asigurare de răspundere civilă: Similar cu asigurarea RCA pentru mașini, proprietarii de câini periculoși trebuie să încheie o asigurare de răspundere civilă pentru a acoperi eventualele daune provocate de animal altor persoane sau alte câini.

Rasele afectate și costurile asigurării
Există 16 rase de câini considerate periculoase și foarte periculoase, printre care se numără pitbull, rottweiler, bull terrier, ciobănesc caucazian, dog argentinian sau cane corso. Costul asigurării variază în funcție de suma asigurată și poate fi între 2.000 și 100.000 de euro. De exemplu, pentru o acoperire de 50.000 de euro, prețul asigurării poate fi de 970 de euro pe an, iar pentru 5.000 de euro, suma poate fi de 100 de euro pe an.

Consecințele nerespectării regulilor
Proprietarii care nu respectă aceste reguli se expun unor amenzi cuprinse între 500 și 1.500 de lei, în funcție de gravitatea neregulilor și de legislația locală.

În concluzie, înregistrarea și asigurarea câinilor periculoși sunt măsuri esențiale pentru protejarea siguranței publice și pentru asigurarea compensațiilor în cazul unor evenimente nefericite. Proprietarii de astfel de câini ar trebui să fie conștienți de responsabilitățile lor și să respecte cu strictețe legislația în vigoare pentru a evita amenzi și alte consecințe nedorite.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare