Sancțiuni drastice în Codul Rutier 2024: greșeala banală care poate duce la suspendarea certificatului de înmatriculare

LEGISLAȚIE RUTIERĂ. Odată cu intrarea în vigoare a Codului Rutier 2024, șoferii sunt supuși unor sancțiuni mai drastice pentru încălcarea regulilor de circulație, iar o greșeală simplă poate duce la amenzi usturătoare sau chiar la suspendarea certificatului de înmatriculare. Printre aspectele care atrag atenția în noul cod rutier se numără aplicarea foliilor fumurii pe geamurile mașinilor, o practică obișnuită până de curând.

Anterior, șoferii obișnuiau să monteze folii fumurii pentru a proteja pasagerii de razele ultraviolete, însă noul Cod Rutier 2024 impune reguli stricte în privința acestor folii. Conform noilor prevederi, aplicarea foliilor de protecție pe geamuri este permisă doar în ateliere autorizate de către Registrul Auto Român (RAR). Este strict interzisă aplicarea acestora pe parbriz sau pe geamurile laterale din față. Parbrizul și geamurile laterale trebuie să fie transparente în proporție de cel puțin 75% în câmpul de vizibilitate al șoferului.

Un aspect important menționat de reprezentanții Registrului Auto Român (RAR) se referă la lunetă, care nu este considerată un geam cu rol crucial în vizibilitatea conducătorului auto, cu condiția ca vehiculul să fie dotat cu oglinzi retrovizoare exterioare pe ambele părți.

Foliile de protecție aplicate pe geamuri trebuie să fie certificate și marcate corespunzător, chiar și în cazul în care au fost aplicate în altă țară. Atelierele autorizate să efectueze această operațiune trebuie să elibereze un document ce atestă certificatul de conformitate și licența emisă de Organismul de Certificare Produse al Registrului Auto Român.

Pentru nerespectarea regulilor privind aplicarea foliilor, amenzile prevăzute în Codul Rutier 2024 pornesc de la 1.485 de lei și pot ajunge până la 3.300 de lei. Mai mult, în anumite circumstanțe, se poate dispune suspendarea certificatului de înmatriculare al autovehiculului.

Astfel, este esențial ca șoferii să fie conștienți de noile reglementări și să respecte cu strictețe prevederile Codului Rutier 2024 pentru a evita consecințe nedorite și a asigura o circulație în siguranță și conform normelor legale. Respectarea acestor reguli este crucială pentru menținerea unui mediu rutier sigur și pentru protecția tuturor participanților la trafic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare